RT: SAD određuju Revolucionarnu gardu Irana kao terorističku organizaciju - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2019, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD određuju Revolucionarnu gardu Irana kao terorističku organizaciju - Tramp

Izvor: Vostok / RT Američki predsednik Donald Tramp odredio je Korpus čuvara islamske revolucije (KČIR) Irana kao "terorističku organizaciju", optužujući elitne snage zemlje za finansiranje i promovisanje terorizma u regiji. "Ovaj korak bez presedana, na čijem je čelu Stejt department, priznaje realnost da Iran nije samo država-sponzor terorizma, već i da Korpus čuvara islamske revolucije aktivno učestvuje, finansira i promoviše terorizam kao sredstvo državne kontrole", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Elitna jedinica je "primarno sredstvo" Teherana za vođenje njegove "globalne terorističke kampanje", tvrdi američki predsednik. Iako se o ovoj odluci već neko vreme govori, prošle sedmice su američki mediji nagovestili da je taj korak neizbežan. Ovakve informacije su izazvale ljutitu reakciju u Teheranu, a najviši iranski zvaničnici obećali su da će celu američku vojsku staviti na "listu terorista" kao odgovor. Govoreći ubrzo nakon Trampovog saopštenja, američki državni sekretar Majk Pompeo je održao konferenciju za novinare u vezi s obaveštenjem, objašnjavajući da odluka stupa na snagu za jednu sedmicu. Pompeo je optužio Revolucionarnu gardu Irana da se "prerušila" u legitimnu vojnu silu, dok "aktivno učestvuje" u terorizmu 40 godina. Snage „organizuju i izvršavaju kampanje terorizma širom sveta“ i rade na destabilizaciji regiona Bliskog istoka, Sirije, Iraka, Jemena i drugih zemalja, rekao je Pompeo.
In an important step to counter the Iranian regime’s terrorism, the U.S. has designated the Islamic Revolutionary Guard Corps, incl. Qods Force, as a Foreign Terrorist Organization. We must help the people of Iran get back their freedom. pic.twitter.com/T65CxJjRrr
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) April 8, 2019 "Upotreba terorizma je ključna za spoljnu politiku iranskog režima. Označavanje KČIR-a, uključujući Kuds snage, će pomoći smanjenju mogućnosti režima za izvršavanje ove destruktivne politike. Maksimalni pritisak će biti nepopustljiv sve dok iranski režim ne napusti svoje smrtonosne ambicije", dodao je Pompeo.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Milo za drago: Vrhovni savet bezbednosti Irana proglasio Vojsku SAD i Vladu terorističkom organizacijom

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2019

Izvor: Vostok / RT Kao odgovor na odluku Vašingtona da stavi Iransku revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, Vrhovni savet bezbednosti Irana proglasio je SAD "terorističkom vladom" dok je američku Centralnu komandu američke vojske, takođe proglasio kao terorističkom grupom. Nakon...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.