RT: „Nije dovoljno dobro“: Tramp odbio ponudu EU za ukidanje carina na automobile

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2018, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nije dovoljno dobro“: Tramp odbio ponudu EU za ukidanje carina na automobile

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp je odbio ponudu Evropske Unije za međusobno ukidanje carina na automobile, rekavši da predloženi jednostrani sporazum favorizuje EU.

Odgovor je došao nekoliko sati nakon što je komesar EU za trgovinu Sesilia Malmstrom saopštila da je EU "voljna da snizi carine za automobile na nulu, kao i sve druge carine, ako to učine i SAD".

"Nije dovoljno dobro. Njihove potrošačke navike su da kupuju svoje automobile, a ne da kupuju naše automobile", rekao je Tramp u intervjuu za Blumberg.

Prema sadašnjem trgovinskom sporazumu, Vašington naplaćaje carine u visini od 25 odsto na lake kamione i pikapove, a 2,5 odsto na manja vozila iz Evrope, dok Brisel naplaćuje 10 odsto za sve putničke automobile uvezene iz SAD.

Do sada su automobili isključeni iz trgovinskih pregovora između SAD i EU, a koji su se uglavnom fokusirali na neautomobilske industrijske proizvode kupovane i prodavane između dva tržišta. Prošlog meseca EU se složila da kupi više američkih proizvoda, uključujući više soje i tečnog prirodnog gasa u nastojanju da izbegne veliki trgovinski rat. Tada su se strane dogovorile da ne uspostavljaju nove carine.

Kao odgovor na odbijanje Trampa da ukine carine na automobile, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da će Brisel odgovoriti recipročno ako SAD odluče da povećaju postojeće carinske tarife. Junker je izjavio da EU neće dozvoliti nikome da određuje trgovinsku politiku EU. Rekao je da ako Vašington prekrši dogovor iz jula i uvede dodatne carine na automobile "da ćemo onda to i mi učiniti".

Tramp je uporedio EU sa Kinom, kao "nepoštenu trgovinsku praksu koja je dovela do rastućeg trgovinskog deficita u Americi. Evropska Unija je skoro isto toliko loša kao i Kina, samo malo manje", rekao je Tramp.

Da bi se rešio problem, administracija Trampa je uvela carine za robu koja je uvezena iz EU i Kine. Američki trgovinski partneri su odgovorili sa recipročnim merama na američku robu, podstičući pretnju od trgovinskog rata. Predsednik Tramp je takođe rekao da podržava dodatne carine u iznosu od 200 milijardi dolara na kinesku robu već od sledeće nedelje.



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.