Predsednik Tramp na državnoj večeri sa kraljicom Elizabetom

Izvor: VOA, 03.Jun.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tramp na državnoj večeri sa kraljicom Elizabetom

U svojoj prvoj državnoj poseti Britaniji, američki predsednik Donald Tramp je, zajedno sa prvom damom Melanijom, dobio "kraljevski tretman" od britanske kraljice Elizabete, a kraljevska porodica im je priredila državnu večeru.  Dan pun ceremonija počeo je kada je predsednički helikopter Marine One sleteo u baštu Bakingemske palate a Trampa je dočekala počasna garda i počasna paljba 41 plotuna.  Posle privatnog ručka, kraljica Elizabeta je povela predsednika i prvu damu Amerike u obilazak galerije u Bakingemskoj palati. Tu je, između ostalog, izložena mapa Njujorka iz 18. veka kao i statua konja od kositra, koju je predsednik poklonio kraljici tokom radne posete prošle godine.  Američka delegacija se, zatim, provezla ulicama oivičenim britanskim i američkim zastavama, do Vestminsterske opatije, gde su predsednik i princ Čarls položili vence na grob neznanog junaka, u okviru obeležavanja 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.  Predsednik SAD Donald Tramp boravi u Velikoj Britaniji u dvodnevnoj poseti, koja uključuje sastanak sa kraljevskom porodicom, zvaničnu državnu večeru i razgovore sa odlazećom premijerkom Terezom Mej.​ Tramp u debati oko Bregzita Pažljivo organizovane svečanosti narušili su Trampovi komentari, i pre nego što je stigao u Bakingemsku palatu. Tramp je uleteo u diplomatske komplikacije oko osetljivog pitanja britanskog razvoda od EU. Javno je podržao bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona kao novog lidera Konzervativne partije koji bi nasledio premijerku Terezu Mej, koja podnosi ostavku 7. juna, samo dva dana nakon što Tramp napusti Britaniju, pošto nije uspela da obezbedi sporazum o Bregzitu koji bi bio prihvatljiv za parlament.  Tramp je novinarima u nedelju rekao da će se sastati sa Džonsonom i zagovornikom Bregzita Najdželom Faražom, tokom svoje posete Londonu. Ono što svakako nije na njegovom rasporedu sastanaka je susret sa gradonačelnikom Londona, Sadikom Kanom, koji je napisao u listu Obzerver da je dobrodošlica Trampu "nebritanska". On je podsetio da je Tramp delio tvitove "britanske ekstremne desničarske rasističke grupe", predsednikovo odbijanje naučnih činjenica o klimatskim promenama i Trampov "pokušaj da se besramno meša" u trku za naslednika Mejove. Upitan da li bi bio otvoren da se sastane sa Kanom, Tramp je u nedelju rekao: "Ne mislim mnogo o njemu". Trampov put takođe uključuje komemoraciju "Dana D", kako u Britaniji, tako i u Francuskoj, a njegova stanica biće i Irska.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp: Mej treba DA OSTANE da SAD i Britanija sklope sporazum

Izvor: Blic, 04.Jun.2019, 11:53

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Londonu da britanska premijerka Tereza Mej treba da "ostane" kako bi SAD i Velika Britanija mogle da naprave trgovinski sporazum.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.