Ozbiljno razmišljam o povećanju broja vojnika u Poljskoj

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ozbiljno razmišljam o povećanju broja vojnika u Poljskoj"

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da "veoma ozbiljno" razmišlja o većem vojnom prisustvu u Poljskoj.

Posle sastanka s poljskim predsednikom Andžejom Dudom, Tramp je novinarima rekao da je Poljska "voljna da da veliki doprinos da bi SAD došle i imale prisustvo u Poljskoj. Tramp je rekao da je to pitanje "nešto o čemu će se razgovarati".

Usled ruskih aktivnosti u regionu, Poljska traži da 3.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Poljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na bazi rotacije budu podignuti na nivo šireg i stalnog vojnog prisustva. SAD bi odluku mogle doneti početkom naredne godine.

Glavne teme razgovora su bile bezbednost, trgovina i energetika. Duda je zahvalio Trampu jer mu je Varšava bila prva stanica na evropskoj turneji posle inauguracije i rekao da je Trampov govor tom prilikom bio "veoma važan trenutak" za odnose dve zemlje.

Američki predsednik je ponovio kritike na račun "Severnog toka 2", koji je nazvao "smešnim" i lošim za nemački narod.

Poljska želi da poveća količinu tečnog gasa koji kupuje od SAD kao način za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.