Ovih dana obe Koreje imaju paralelne vojne vežbe: Vatra bukti sa obe strane poluostrva dok se iščekuje presudni 9. maj (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Apr.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih dana obe Koreje imaju paralelne vojne vežbe: Vatra bukti sa obe strane poluostrva dok se iščekuje presudni 9. maj (FOTO) (VIDEO)

Severna Koreja i SAD nastavljaju sa vojnim pretnjama, a kao da to nije dovoljno već se i jedna i druga strana se trude da pokažu kolika je zapravo njihova vojna moć. Kim Džong Un je sa svojim režimom sproveo masovnu vojnu vežbu razmene vatre, a sa druge strane Donald Tramp je u Južnoj Koreji rasporedio armadu podmornica i sistem protivraketne odbrane kao odgovor na opasnost od nuklearnog programa Severna Koreje.

Foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Već je svima poznato da je Severna Koreja izjavila da je spremna da reaguje ako SAD pokaže bilo kakva želju za ratom, kao i da su spremni da testiraju svoje nuklearno oružje.

Juče je Severna Koreja obeležila Dan vojske (85. godišnjica) i sprovela je vojnu vežbu razmene vatre nakon što je novo naoružanje SAD pristiglo u Južnu Koreju.

Foto: Tanjug/AP/KRT

U vežbi je korišćeno između 300 i 400 komada artiljerijskog oružja, čiji domet doseže i do Seula, prenose južnokorejski mediji.

Ranije tog dana u Busan je pristigla podmornica, a tajming nije prošao neopaženo. Režim Kim Džong Una je zapretio da će izvesti šestu nuklearnu probu, kao odgovor na američku demonstraciju sile.

Foto: Tanjug/AP/KRT

Pretpostavljalo se da će test biti izveden juče, međutim izveštaji pokazuju da je Kim svoje planove odložio zbog predstojećih predsedničkih izbora u Južnoj Koreji, koji se održavaju 9. maja.

Foto: Tanjug/AP/KRT

- Kim bi više voleo umerenog kandidata jer bi sa takvom osobom bilo lakše komunicirati - kaže Zou Čenming sa Instituta za strateške i studije odbrane.

Foto: Tanjug/AP/KRT

Ova vežba Severne Koreje na istoku zemlje podudara se sa vojnim vežbama američke i južnokorejske mornarice u Žutom moru, na zapadnoj obali korejskog poluostrva.

Foto: Tanjug/AP

Vojska SAD dovezla je u Južnu Koreju, gde treba da bude postavljen, sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica radarske i druge opreme.

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva, prenosi Jonhap.



Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišćen za golf u okrugu Seongđu.

Foto: Tanjug/AP

Rojters THAAD naziva "kontroverznim" sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da su se SAD i Južna Koreja dogovorile da postave THAAD kao odgovor na severnokorejske pretnje o lansiranju raketa, ali da Kina kaže da će to učiniti malo na odvraćanju Severne Koreje od njenih planova, ali da će destabilizovati regionalnu bezbednosnu ravnotežu.

Foto: Tanjug/AP

Kina je je saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Foto: Tanjug/AP

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Foto: Tanjug/AP

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/ Agencije /express.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Severna Koreja: Samo vežbamo!

Izvor: Mondo, 26.Apr.2017

Zastrašujuće scene na severnokorejskoj obali, na kojoj stotine tenkova stoje poređano u tri vrste i naizmenično pucaju. Kim Džong Un tvrdi da je u pitanju vojna vežba. Na drugoj strani obale u Južnoj Koreji vojska SAD ima svoje vežbe.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.