Oborili smo iranski dron u Ormuskom moreuzu

Izvor: B92, 18.Jul.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oborili smo iranski dron u Ormuskom moreuzu"

Vašington -- Donald Tramp je izjavio da je američki ratni brod uništio iransku bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu, u vreme povećanih tenzija između dve zemlje.

Tramp je rekao da je to najnovija "neprijateljska" akcija Irana i pozvao druge zemlje da osude, kako je kazao, pokušaje Teherana da ograniči slobodu navigacije i globalnu trgovinu u tom strateškom prolazu u oblasti Persijskog zaliva.

Kroz Ormuski moreuz, koji se nalazi između Persijskog i Omanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaliva, transportuje se trećina svetskih zaliha nafte.

Tramp je naveo da je američki brod "Ju-Es-Es Bokser" izveo odbrambenu akciju pošto mu je dron prišao na manje od kilometar i ignorisao višestruke pozive da se zaustavi.

Dodao je da je dron ugrozio bezbednost američkog broda i njegove posade. Iran je nedavno oborio američki dron za koji je tvrdio da je ušao u njegov vazdušni prostor. Tramp je tada u poslednjem trenutku opozvao planirani uzvratni napad.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.