Objavljen Trampov plan za Bliski Istok: Poziv za stvaranje palestinske države FOTO

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen Trampov plan za Bliski Istok: Poziv za stvaranje palestinske države FOTO

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je svoj plan za Bliski Istok, za koji smatra da će rešiti konflikt između Izraela i Palestine na tom području.

Plan je objavljen nakon sastanka Trampa sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.

Pripadnici palestinskih vlasti nisu prisustvovali, s obzirom na to da je Palestina prekinula diplomatske odnose sa SAD pre dve godine kada je Tramp priznao Jerusalim kao glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grad Izraela.

Tramp je istakao da novi plan predviđa ostanak Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Međutim, Izrael će zamrznuti izgradnju novih objekata u Palestini na period od 4 godine, dok se pregovara o palestinskoj državnosti, navodi Sputnjik Internešnel.

Plan predviđa dve države - Palestinu kojoj će glavni grad biti Istočni Jerusalim i Izrael sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Tramp je najavio otvaranje američke ambasade u Istočnom Jerusalimu i dodao da Palestinci treba da budu zadovoljni jer ovo predstavlja istorijsku šansu za Palestinu da stekne državnost i scenario u kojem će se njihova teritorija duplirati.

On je podsetio da je uradio mnogo za jevrejsku državu, ali da je želeo da sporazum bude dobar i za Palestince.

Plan priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, čemu će se Palestinci zasigurno usprotiviti.

Palestinci su unapred odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.