Trampov mir za Bliski istok, Hamas protiv

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov mir za Bliski istok, Hamas protiv

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na konferenciji za novinare svoj plan na 80 strana za "svetliju i prosperitetnu" budućnost Bliskog istoka, koji podrazumeva da Palestinci dobiju prestonicu u istočnom delu Jerusalima. Palestinski pokret Hamas saopštava da je to agresivan plan koji će rasplinuti bes.
Tramp je na konferenciji, kojoj je prisustvovao i premijer Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Benjamin Netanjahu, objavio da plan podrazumeva "vin-vin" situaciju i za Izraelce i za Palestince.

Plan predsednika SAD podrazumeva da strane priznaju jedna drugu, te da Palestinci dobiju svoju prestonicu u istočnom delu Jerusalima.
Prema njegovim rečima, Palestinci imaju mogućnost da udvostruče svoju teritoriju.
"Današnji sporazum je istorijska prilika da Palestinci konačno postignu svoju samostalnu državu. Posle 70 godina malog napretka, ovo bi mogla biti poslednja prilika koju će ikada imati", istakao je predsednik SAD.  
Ukazujući da plan predviđa "teritorijalne kompromise" koji će obezbediti mir na Bliskom istoku, Tramp je rekao da je Izrael "preduzeo veliki korak ka miru".
Planom se traži obustava izgradnje novih jevrejskih naselja, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.
Tramp: Nikad bolji plan Tramp kaže da je njegov plan na 80 strana "najdetaljniji, najbolji i najperspektivniji od svih dosadašnjih planova" za mir na Bliskom istoku.
"Sve prethodne administracije od predsednika Lindona Džonsona su pokušale i nisu uspele. Ali ja nisam izabran da radim male stvari i bežim od velikih problema", rekao je predsednik SAD. 

Kao jedan od razloga propasti prethodnih planova Tramp vidi u neupućenosti u detalje problema.
"Tokom svoje duge karijere sagovornika, video sam da složeni problemi zahtevaju nijansirane lekove zasnovane na činjenicama. Zbog toga naš predlog pruža precizna tehnička rešenja", naglasio je Tramp i ukazao da se neće dozvoliti "povratak krvavih dana".
"Palestinci zaslužuju bolji život" Predsednik SAD je napomenuo da će njegov plan poslužiti kao osnova za pregovore Izraelaca i Palestinaca, dodajući da "Palestinci zaslužuju bolji život". 
"Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje biće tu da pomognu na svakom koraku", rekao je Tramp dodajući da će SAD u tom slučaju "ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prestonici".
Vreme je, kako kaže, da se završi "ovaj tužan period istorije".
Netanjahu: Balansiran planNa konferenciji za štampu se obratio i premijer Izraela, ističući da je pristao na pregovore sa Palestincima jer je "Trampov plan balansiran i realističan" za postizanje dugoročnog mira.
Netanjahu je istakao da plan predsednika SAD Palestincima daje mogućnost da imaju sopstvenu državu. Ako prihvate plan, kaže on, Izrael je spreman na pregovore. 

Plan predsednika SAD ga ne iznenađuje jer je, prema njegovim rečima, Tramp "najveći prijatelj" kog je Izrael ikada imao u Beloj kući. 
Jerusalim – najveći problem Status Jerusalima godinama je bio jedna od najbolnijih tačaka izraelsko-palestinskih odnosa.
Jedan od prelomnih momenata dogodio se 2017. godine, kada je Tramp prelomio i priznao Jerusalim kao izraelsku prestonicu. Ovaj potez naišao je sa jedna strane na podršku, a sa druge na kritike jednog dela javnosti, a najžešće se tome suprotstavio palestinski predsednik Mahmud Abas.
Palestinci, takođe, navode Jerusalim kao svoju prestonicu. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp na 80 strana objavio plan za mir u Izraelu i Palestini: "Dogovor veka" međusobno priznanje

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2020

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na konferenciji svoj plan na 80 strana za "svetliju i prosperitetnu" budućnost Bliskog istoka Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na konferenciji svoj plan na 80 strana za "svetliju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.