Napeto: Jordan zakazao vanredni sastanak Arapske lige sa Organizacijom islamske saradnje

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2017, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto: Jordan zakazao vanredni sastanak Arapske lige sa Organizacijom islamske saradnje

Predsednik Amerike Donald Tramp planira da sledeće nedelje prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, zbog čega je Jordan počeo konsultacije o vanrednom sastanku Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

Višerangirani zvaničnik američke administracije rekao je krajem sedmice da će Tramp, najverovatnije objaviti kontroveznu deklaraciju u svom govoru u sredu 6. decembra.

Jordan, koji trenutno predsedava arapskim samitom, pozvaće članice dva tela ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << usledi najavljeno priznanje, na "razgovore o načinima rešavanja posledica slične odluke koja izaziva uznemirenost i zabrinutost".

"Time će biti otežani svi napori za napredak mirovnog procesa i sigurno će biti smatran provokativnim u arapskim i muslimanskim zemljama te muslimanskim zajednicama u arapskom svetu. Nijedno pitanje ne utiče tako snažno na Arape i muslimane kao Jerusalim", rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

#RT @eha_news: #Jordan is preparing to invite the Arab League and Islamic Cooperation Organization to an emergency meeting before #US President Donald Trump recognizes #Jerusalem as Israel's capital. pic.twitter.com/t9qf9xupIb

Američki mediji su sugerisali da bi Tramp sutra mogao da ispuni predizborno obećanje o preseljenju Ambasade SAD u Jerusalim, a koja je kao i većina stranih misija u Tel Avivu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je danas da bi američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ugrozilo mirovni proces na Bliskom istoku.

"Svaki američki korak povezan sa priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela, ili premeštanje Ambasade SAD u Jerusalim, predstavlja pretnju budućnosti mirovnog procesa i neprihvatljiv je za Palestince, Arape i međunarodnu zajednicu", rekao je Abas obraćajući se grupi arapskih poslanika iz Izraela.

Status Jerusalima je ključno pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu. I Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalim njihova prijestonica i prethodni mirovni pregovori prekidani su zbog diskusija o tome da li i kako podeliti suverenitet nad gradom.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.