LEKCIJA IZ BUENOS AJRESA Da li je svet konačno naučio kako da se NOSI SA TRAMPOM?

Izvor: Press, 03.Dec.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKCIJA IZ BUENOS AJRESA Da li je svet konačno naučio kako da se NOSI SA TRAMPOM?

Američki predsednik Donald Tramp je izneo sve svoje primedbe i kritike pred samit G20, a ostali učesnici su ih sve rado zapisali, u strahu da njegova eksplozivna narav ne upropasti sve ono na čemu su do sada radili.
Foto:Blic
Zato su nakon intenzivnih pregovora u pet sati ujutro u subotu lideri G20 na samitu u Buenos Ajresu izdali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << saopštenje u kojem su rekli da su "uzeli u obzir trenutne trgovinske probleme", misleći na sve one zamerke koje je Tramp uputio Kini, EU, Kanadi, Meksiku...
Tramp ima i problem sa Pariskim klimatskim sporazumom. Umesto da se rasprave sa njim i ukažu mu da greše, ostali lideri su u zajedničkom saopštenju samo ponovo potvrdili svoju posvećenost sporazumu, a dodat je paragraf na kojem je navedeno da "SAD ostaju pri svojoj odluci da se povuku iz Pariskog sporazuma".
Bela kuća je oduševljena. A ostatak G20 jedva da je mogao biti srećniji.
Skoro dve godine otkako je Tramp na čelu SAD, svet mu se ponovo prilagodio. Lideri drugih velikih ekonomskih sila su naučili - i prihvatilii - da neće uspeti da promene Trampove stavove ni logičnim argumentima niti šarmom. Znači, njihov cilj je da se slože da se ne slažu, kako bi izbegli da se uvrede čak i kada ih Tramp vređa. Drugim rečima, najbolji način zaštite multilateralnog sistema jeste da puste "velikog momka" da radi stvari na svoj način, čak i kada je za stolom sa njima. To su i učinili u Buenos Ajresu, piše "Politiko".

VIDEO: Tramp pobegao sa slikanja sa predsednikom Argentine



Trampova administracija izgledala je posebno zadovoljna odredbom u saopštenju koja poziva na reformu Svetske trgovinske organizacije (STO)- cilj koji deli Evropska unija, delimično zato što smatra da bi robusnija STO prisilila Trampa da igra po pravilima.
- Danas je sjajan dan za Sjedinjene Države. G20 je usvojio saopštenje sa konsenzusom. To je konsenzus koji zadovoljava mnoge najveće ciljeve SAD-a. Prvi put ikada, G20 je priznao da STO trenutno ne ispunjava svoje ciljeve i da joj je potrebna reforma - rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće u Buenos Ajresu, govoreći pod uslovom anonimnosti.
Drugim rečima, Tramp može da pročita iste redove u saopštenju drugačije od drugih lidera, ali šta onda? Važno je da se slaže sa tim.

Trgovinska pravila
Druge nacije su bile više uzbuđene zbog trajne zajedničke vizije za dobro funkcionalni sistem zasnovan na pravilima. EU je, posebno, trijumfovala rečenicom u saopštenju u kojoj se navodi: "Obnavljamo našu posvećenost zajedničkom radu na unapređenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koji je sposoban da efikasno odgovori na svet koji se brzo menja".
Tramp svakako nije neko ko se zalaže za taj zajednički rad.
Neimenovani zvaničnik EU je rekao da se pri sastavljanju saopštenja pažljivo vodilo računa o tome da ozbiljne tenzije između SAD i Kine ne pokvare napore za dogovorom.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping na večeri
On je izrazio frustraciju zbog toga kako se neke velike sile, među kojima su Kina i SAD, ponekad ne pokoravaju pravilima.
- Bilo je važno za SAD da kažemo da postoje trgovinske tenzije. Zato ćete videti rečenicu, koja je pomalo čudna: "Znamo da postoje trgovinski problemi" - rekao je on i istakao da je ona napisana oko pet sati ujutru.
Nemačka kancelarka Angela Merkel priznaje da je deceniju nakon prvog samita G20 multilateralni pristup bio suočen sa teškim pretnjama i da nije nužno pružio sve odgovore.
- Za multilateralizam se mora boriti. A mi to i radimo. Postaje sve teže. Činjenica da je napravljen Pariski klimatski sporazum je bio sjajan trenutak, ali nije dovoljan da reši probleme - rekla je ona.

Ipak i ona i ostali lideri su pohvalili samit kao uspešan.
- Sa Donaldom Trampom imamo sporazum. Ovaj G20, ove diskusije koje smo imali omogućile su nam saglasnost, i pored nesuglasica oko nekih pitanja, da izgradimo zajednički put - rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske.
VIDEO: Večera Trampa i Si Đinpinga


Tramp više ne izaziva paniku
G20 je možda imala koristi od činjenice da su Tramp i Bela kuća gledali na sastanak u subotu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kao na najvažniji događaj u Argentini. Zapravo, viši savetnici su malo pažnje posvetili pregovorima o saopštenju G20, ostavljajući većinu posla službenicima nižeg nivoa.
Ranije u njegovom predsedništvu, Tramp se otvoreno žalio što mora da prisustvuje međunardonim samitima. Ali savetnici iz Bele kuće rekli su da je Tramp postao sigurniji na svetskoj sceni poslednjih meseci, izgradio je odnose sa stranim liderima i povećao svoje znanje o pitanjima spoljne politike. Zvaničnici administracije su takođe napredovali, pošto su naučili kako da se ponašaju sa pregovaračima iz drugih zemalja.
Foto: /LUKAS COCH / EPA;
Samit G20
Slično tome, svetski lideri i njihovi zamenici naučili su kako da žive sa Trampom. Nestali ​​su dani kada su iznenadne izjave predsednika SAD u vezi sa spoljnom politikom izazivali paniku. Umesto toga, svetski zvaničnici sada ostaju mirni, fokusiraju se na područja saglasnosti i - što je najvažnije - pokušavaju da nađu načine da mu se dodvore.
Najbolji primer za to je dao japanski premijer Šinzo Abe, koji mu je čestitao na istorijskoj pobedi Republikanske stranke na izborima za kongres, uprkos činjenici da su republikanci izgubili većinu u Donjem domu.
Čini se da su svetski lideri navikli na Trampova iznenađenja, pa ih ona više zapravo ne iznenađuju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.