Kina pre za gašenje TikTok-a u SAD nego za prinudnu prodaju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Sep.2020, 11:43

Kina pre za gašenje TikTok-a u SAD nego za prinudnu prodaju

PEKING – Peking se protivi tome da vlasnik kompanije TikTok, kineska firma ByteDance, prinudno proda deo poslovanja te firme u Americi i više bi voleo da se aplikacija jednostavno ugasi u SAD, prenosi Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmenu kratkih video sadržaja TikTok >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da ByteDance i Kina deluju slabo pred pritiskom Vašingtona, prenosi Reuters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom.

Iz ByteDance kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu. Tramp je prethodno, komentarišući medijske izveštaje da ByteDance želi da izbegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikTok-a.

To znači da ByteDance ima manje od nedelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bela kuća je dala ByteDance rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikTok-a nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, verovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocenjuje Russia Today.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Microsoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju lista „Bloomberg“, zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj ByteDance sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

ByteDance je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve „verodostojne dokaze“ u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajtdens je odustao od prodaje TikToka u SAD

Izvor: RTS, 14.Sep.2020, 08:05

Kineska kompanija Bajtdens (ByteDance), vlasnik popularne aplikacije TikTok, obavestila je Majkrosoft da mu neće prodati svoje američko poslovanje, prenosi Rojters. Umesto prodaje dogovoreno je partnerstvo sa Oraklom. . "'Bajtdens' nas je obavestio da neće prodati TikTokove...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.