Istorijski dan: Bilo je mučno, ali Tramp je ipak potpisao VIDEO

Izvor: B92, 30.Nov.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski dan: Bilo je mučno, ali Tramp je ipak potpisao VIDEO

Američki predsednik Donald Tramp, kanadski premijer Džastin Trudo i meksički predsednik Enrike Penja Nijeto potpisali su novi trgovinski sporazum.

Potpisivanju ovog istorijskog sporazuma prethodio je niz kontradiktornih događaja i pregovora, zbog čega je bilo vrlo neizvesno hoće li do potpisivanja uopšte doći.

Novi sporazum SAD-Meksiko-Kanada, koji takođe treba da odobre parlamenti tri zemlje, zameniće dosadašnji 24-godišnji NAFTA pakt, koji je Tramp >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritikovao kao "katastrofalan".

Američka agencija AP navodi da su aktuelne nesuglasice zbog tarifa na uvozni čelik i aluminijum, koje su SAD uvele svojim komšijama na severu i jugu, narušlie svečanu ceremoniju potpisivanja inoviranog trgovinskog sporazuma.

"Trajalo je dugo i bilo je teško. Uz mnogo bodlji i malo rana stigli smo do cilja. Ovo je sjajno za sve naše zemlje", izjavio je Tramp povodom sporazuma.

Dok je Tramp hvalio revidirani trgovinski pakt, Trudo je bio odmereniji i iskoristio je ovaj događaj da pozove Trampa da ukine tarife na čelik i aluminijum uvedene, između ostalog, i Kanadi i Meksiku.

Trudo se takođe osvrnuo na rerstrukturu DŽeneral Motorsa i najavljeno zatvaranje pogona i otpušanje zaposlenih te kompanije u Severnoj Americi, ocenjujući to kao "težak udarac".

Tramp nije pominjao gubitak radnih mesta. "Uz naporan rad, dobru volju i odlučnost siguran sam da ćemo to rešiti", rekao je Trudo.

Penja Nieto, koji će u subotu predati dužnost svom nasledniku, rekao je da mu je čast da bude na potpisivanju ovog dokumenta poslednjeg dana njegove administracije, dodajući da je ovaj sporazum vrhunac dugog procesa "koji će nam omogućiti da prevaziđemo razlike i da pomirimo naše vizije".

Odobrenje zakonodavaca sledeći je korak koji čeka novi trgovinski sporazum, a što bi se, prema oceni AP-a, moglo pokazati kao težak zadatak u SAD-u, posebno sada kada će demokrate umesto Trampovih republikanaca kontrolisati Predstavnički dom od januara.

Demokrate i njihovi saveznici u radničkom pokretu već zahtevaju izmene revidiranog NAFTA sporazuma, prenosi AP.

Pročitajte i:

- SAD-Meksiko: Tramp najavio "neverovatan“ trgovinski sporazum

-
SAD nastavlja da "trese" svet: Još jedan potpis ove nedelje

-
Ministarka skratila put i požurila u Vašington, ali...

-
Tramp podiže ulog ili ih zaista ne želi: Šta će biti s Kanadom?

-
Trampov tvit opet pokreće lavinu: Jadno, sada je jasno...

-
Veliki dan: Šta će se dogovoriti SAD i Kanada

-
Veliki dan, čak je Tramp oduševljen dogovorom

-
Amerika i Kanada postigle novi trgovinski sporazum koji će zameniti NAFTA

-
Pakt u poslednji čas: Sporazum za novu eru

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istorijski dan: Bilo je mučno, ali Tramp je ipak potpisao (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2018

Američki predsednik Donald Tramp, kanadski premijer Džastin Trudo i meksički predsednik Enrike Penja Nijeto potpisali su novi trgovinski sporazum...Pre potpisivanja, Trudo je rekao Trampu da moraju da nastave da sarađuju kako bi ukinuli carinu na čelik i aluminijum, prenosi Rojters...Potpisivanju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.