Cene nafte pale, azijske berze u crvenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2020, 09:20

Cene nafte pale, azijske berze u "crvenom"

Cene nafte potonule su danas nakon snažnog oporavka u četvrtak, a i azijske berze su ušle u "crveno" jer investitori sumnjaju u postizanje naftnog dogovora između Saudijske Arabije i Rusije, koji je najavio američki predsednik Donald Tramp.

Američka nafta WTI pala je za 1,14 dolara ili 4,5 odsto, na 24,18 dolara za barel na azijskom trgovanju, nakon što je u četvrtak skočila za rekordnih 24,7 procenata.

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" skliznula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za 0,70 dolara ili 2,67 odsto, na 29,24 dolara, izveštava Rojters.

Zbog pandemije koronavirusa, koja povećava rizike od produženog globalnog ekonomskog pada, investitori su nastavili da traže sigurnost u američkom dolaru i državnim obveznicama.

Tramp je u četvrtak rekao da je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju nafte za čak 10 do 15 miliona barela, jer su obe zemlje izrazile spremnost da se dogovore.

Saudijska Arabija je najavila da će sazvati hitan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izvestili su saudijski državni mediji.

Količina smanjenja pumpanja nafte o kojoj je Tramp govorio predstavljala bi do sada neviđeni rez, ekvivalentan iznosu od 10 do 15 odsto globalne ponude, ukoliko je mislio na dnevnu proizvodnju, što je uobičajena merna jedinica, napominje britanska agencija.

Međutim, predsednik SAD nije precizirao da li se radi o dnevnoj proizvodnji, a neki analitičari smatraju da to možda namerno izostavio.

"On je biznismen i dovoljno pametan da zna te stvari. Smanjenje proizvodnje od 10-15 miliona barela dnevno (bpd) bilo bi jednostavno nemoguće", kaže Norihiro Fuđito, glavni investicioni strateg u kompaniji Micubiši UFJ Morgan Stenli Sekjuritis.

Osim toga, Tramp nije dao nikakvu ponudu za smanjenje američke proizvodnje, koja je sada najveća na svetu, ukazuju analitičari.

"I Rijad i Moskva će tražiti da u smanjenju takođe učestvuju američki proizvođači, što bi moglo sada da se ispostavi kao najveća prepreka za postizanje dogovora", napominju stručnjaci u Rojal Benk ov Kanada.

S obzirom na smanjenje cena nafte i terminski indeks S&P 500 je krenuo nizbrdo u Aziji, spustivši se naniže za 0,78 procenata.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih) oslabio je 0,15 posto, dok je japanski Nikei ojačao za 0,3 procenta, čemu je doprineo rast akcija na Vostritu na noćašnjem trgovanju. Indeks Njujorške berze S&P 500 porastao je tokom noći za 2,3 procenta.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUMNJE U DOGOVOR RUSIJE I SAUDIJSKE ARABIJE Cene nafte ponovo tonu

Izvor: Blic, 03.Apr.2020

Cene nafte potonule su danas nakon snažnog oporavka u četvrtak, a i azijske berze su ušle u “crveno” jer investitori sumnjaju u postizanje naftnog dogovora između Saudijske Arabije i Rusije, koji je najavio američki predsednik Donald Tramp.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.