Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Bez opipljivih pomaka posle samita Tramp-Kim

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje i da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, u dokumentu potpisanom danas u Singapuru.

Agencija Frans pres navodi da ne izgleda da je napravljen veliki prodor po pitanju nuklearnog arsenala Severne Koreje, što je bilo ključno pitanje samita, ukazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da su u tekstu date nejasne formulacije, uključujući po pitanju rokova.

"Kim Džong Un je ponovo potvrdio da se čvrsto obavezuje za potpunu denuklearizaciju korejskog poluostrva", piše u tekstu za koji se dvojica vođa obavezuju da sprovedu u potpunosti i vrlo brzo.

SAD i Severna Koreja će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu navodi se u dokumentu, a američki predsednik je rekao da "proces" denuklearizacije može da počne vrlo brzo".

Agencija AP takođe ocenjuje da je dokument pun nejasnih obećanja za mir i denuklearizaciju i da je jedini opipljiv rezultat samita to što su se dve strane obavezale da vrate posmrtne ostatke američkih vojnika koji su nestali u Korejskom ratu od 1950-1953.

Još se ne zna šta se desilo sa gotovo 7.800 američkih vojnika posle Korejskog rata, a njih oko 5.300 izgubljeno je u Severnoj Koreji. Napori da se posmrtni ostaci nađu i vrate prekinuti su više od godinu dana zbog severnokorejskog razvijanja nuklearnog oružja.

Profesor na MIT fakultetu Vipin Narang ocenio je za Frans pres da Severna koreja nije ništa više obećala od onog što obećava poslednjih 25 godina.

"U ovoj fazi nema razloga da se veruje da je ovaj samit doneo nešto konkretnije od toga na planu razoružanja", rekao je on za Frans pres.

Analitičari i istoričani jednoglasno podsećaju da je režim u Pjongjangu umetnik za neodržana obećanja. Postignuti su sporazumi 1994. i 2005, ali nijedan nije nikad stvarno primenjen, navodi AP.

U dokumentu se ne pominje "potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile pre sastanka, već se daje opštija formulacija. Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bela kuća, već su mediji fotografisali delove dok su ga dvojica vođa potpisivala.

"Predsednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbednosne garancije" Severnoj Koreji, navodi se u tekstu.

Dodaje se da se dve strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Severne Koreje "u skladu sa željom dve zemlje za mir i prosperitet".

Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki severnokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je pre moguće.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.