Toplana isteruje poslednji dinar iz džepova svojih korisnika

Izvor: RadioCity.rs, 23.Jan.2017, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplana isteruje poslednji dinar iz džepova svojih korisnika

Kako platiti decembarski račun za grejanje, gotovo duplo uvećan u odnosu na prethodni mesec, pitanje je koje ovih dana zadaje glavobolje Nišlijama, korisnicima centalnog grejanja.
„Svi koje greje Toplana su prosto u neverici zbog ovolikih računa. Sa našim primanjima prosto ih je nemoguće platiti. I neke prethodne račune nismo uspeli da izmirimo, kako ćemo tek sada ove? Ne znam da li su u Upravi ovog preduzeća svesni da veliki broj Nišlija ima premala primanja, a nečiji račni >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << za decembra za grejanje dostigli su čak visinu minimalne zarade. Pa da li će cela plata da nam ode samo na tu jednu stavku“, pita se naša sugrađanka sa Crvenog pevca.
Ogorčenim i zabrinutim građanima Toplana je ponudila plaćanje tih računa do kraja februara, kako nam je rekao v.d. direktora ovog preduzeća Zoran Stojanović, dinamikom koju sami odrede, da ali ono što dodatno zabrinjava je pretpostavka da će računi za januar biti još veći. Proteklog meseca jesu gotovo dve nedelje temperature bile ispod nule 24 sata, zbog čega je i povećana isporuka toplotne energije. Međutim, najveći problem je, kako nam objašnjava energetičar Miroslav Cvetković, što korisnici kao pojedinici ne mogu da utiču na upotrebu one količine energije koja im je potrebna.

„Korisnik daljinskog grejanja maltene prinuđen je da koristi ovoliku količinu toplotne energije zato što podstanice nisu na tom tehničkom nivou, a i naši razvodni sistemi unutar samih stanova nisu opremljeni tako da korisnik toplotne energije može sam da koristi onoliko koliko mu treba“, kaže inženjer Cvetković.
Đokica Jovanović, član Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada, kaže da su i građani sami donekle krivi, jer su inertni i ne bore se za svoja prava.

„Sve Toplane i lokalne samouprave u Srbiji, su, prema Zakona o energetici i distribuciji toplotne energije, morale da potpišu pojedinačne ugovore sa kupcima toplotne energije do 29. decembra 2016. godine. To se nije desilo, pa su posledica nepotpisivinja ugovora, između ostalog, i veliki računi za grejanje.
Iz Toplane to mogu da rade zato što građani sede kod kuće, nisu spremni da izađu na ulicu i da traže svoja prava i da se bore za svoje interese. U vreme sezone 2015/2016 kada su građani izlazili na ulice, Toplani nije padalo na pamet da ovako enormno poveća cene“, poručuje Jovanović, član upravnog odbora UPSS-a.
U Udruženom pokretu slobodnih stanara kažu da je prekršen Zakon o zaštiti potrošača, jer potrošač ne mora da plati robu koju ne želi da kupi. Oni najavljuju ponovne proteste, i pozivaju građane da na tim skupovima pokažu svoje nezadovoljstvo.
A sličan problem, ali sa ogromnim računima za struju, imaju i građani koji se sami greju. Njima su petocifreni računi za struju zadali glavobolje. Takođe, ledeni talas koji je zahvatio Srbiju ispraznio je i zalihe ogreva u mnogim domaćinstvima u Nišu, tako da na stovarištima vlada velika potražnja za ugljem i ogrevnim drvetom.

Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

U Nišu ovog meseca vrući i računi za grejanje

Izvor: N1 televizija, 23.Jan.2017

Uz uvećane račune za struju, Nišlije su ovog meseca dobile i račune za grejanje koji su dvostruku veći u odnosu na prethodni mesec. Obrazloženje toplane bilo je da je problem veliki minus tokom decembra, a u Udruženju stanara u to obrazloženje ne veruju i najavljuju nove proteste zbog računa...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.