Izvor: JUGpress.com, 09.Feb.2024, 10:59

Kurti u SB UN: Ista pravila važe za srpski dinar i albanski lek

NJUJORK

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da uredba kosovske Centralne banke ne zabranjuje Vladi Srbije da obezedi finansijsku podršku kosovskim Srbima i dodao da je sve ostalo propaganda vlasti u Beogradu.

„Uredba je tu da obezbedi transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primenjuju na bilo koju zemlju i valutu – >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dinar, dolar, funtu ili lek“, rekao je Kurti na sednici SB UN.

On je kazao da Centralna banka Kosova čini sve da kosovski Srbi nastave da primaju finansijsku podršku iz Srbije i dodao da je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum.

Kurti je istakao da je kosovska vlada spremna da obezbedi glatku tranziciju sa dovoljno vremena, dodajući da Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se džakovi novca prebacuju na sever Kosova na nelegalna način.

Premijer Kosova je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše Briselski sporazum i implementacioni aneks iz Ohrida „ovde i sada“, jer bi to, kako je rekao, demonstriralo Vučićevu predanost mirnim i dobrosusedskim odnosima sa Kosovom. Potpis je jedina garancija za punu i bezuslovnu primenu, rekao je Kurti na sednici SB UN.

Naveo je da su Srbi većina u 10 od 38 kosovskih opština i da je srpski službeni jezik na celoj teritoriji Kosova.

„Ideja da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili progon srpske zajednice je jednostavno laž koju su demantovale mnoge međunarodne organizacije. Hajde da se fokusiramo na odnos Srbije prema etničkim Albancima u Srbiji danas. Tamo imamo kampanju etničkog čišćenja koja se sprovodi administrativno. Vlada Srbije je sistematski izbrisala više od 4.200 etničkih Albanaca iz matične knjige u Medveđi i preko 2.000 u Bujanovcu“, kazao je Kurti.

Naveo je da brisanje ljudi iz matičnih knjiga, što je opisao kao „metod depopulacije“ Albanaca na jugu Srbije, ima „opipljive posledice“. Dodao je da oni više nemaju pristup ličnim kartama, pasošima, medicinskim uslugama, socijalnoj pomoći, imovinskim transakcijama, penzijama i biračkim pravima, i da ih to „čini apatridima“.

On je govorio i o sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra, rekavši da je „oko 80 pripadnika paravojnih formacija koje podržava Srbija, pokrenulo ničim izazvan napad na policijsku patrolu na Kosovu“.

„Uprkos pokušaju terorista da koriste nevine hodočasnike kao štit, naša policija je sprečila da bude žrtava. Srbija je 27. septembra proglasila dan žalosti za teroristima ubijenim od kosovske policije tokom antiterorističke operacije (u Banjskoj)“, naveo je.

Dodao je da se u obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred SB UN „moglo primetiti da je ukazivao na neke Srbe koji su povređeni ili ranjeni u raznim incidentima“, ali da „nije pomenuo trojicu ubijenih Srba u Banjskoj“.

„Zašto ih nije pomenuo? Jer znamo da su to bili teroristi koje je on lično finansirao, podržavao i orkestrirao i zato se ta trojica ubijenih Srba uopšte ne pominju“, rekao je Kurti.

On je kazao i da nije iznenađenje što Srbija „pravi probleme“ Kosovu, budući da su na njenom čelu vodeće ličnosti režima Slobodana Miloševića, „uključujući Vučića, koji je bio njegov ministar propagande“.

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.