Amfilohije: Priče o tome da SPC ne plaća porez su morbidne laži

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Priče o tome da SPC ne plaća porez su morbidne laži

Komentarišući predlog predsednika Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je od srca zahvalan predsedniku Srbije, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo i Metohiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je gostujući u emisiji "U središtu pažnje" Radio Beograda 1 rekao da su priče o tome da SPC ne plaća porez "morbidne laži".

"Nije slučajno da su ove litije ovde podjednako – s jedne strane brane svetinje, a sa druge pjevaju pjesme o Kosovu. Pesma Beogradskog sindikata ‘Dogodine u Prizrenu‘ se masovno pjeva na litijama. Ovaj narod je organski i bitno vezan, jer zna da je Kosovo naše vjekovno ognjište i Srbije i Crne Gore. Hvala predsjedniku od srca na njegovim dobrim voljama, nek on sve dade Kosovu i narodu tamo na Kosovu", istakao je mitropolit Amfilohije.
Komentarišući nedavni sastanak u Vladi zbog spornog zakona o slobodi veroispovesti, mitropolit Amfilohije je rekao da posle sastanka sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem nije osetio ni trunku optimizma, ali je Crkva za dijalog.
"Te ekspertske komisije bi trebalo sada da se sastanu, oni ih ne sazivaju. Što se nas tiče mi smo apsolutno raspoloženi za dijalog. Uostalom crkva je sva zasnovana na dijalogu i razgovoru – i Boga i ljudi, istorije i vremena i vječnosti. To je biće crkve i nas koji smo u crkvi. Mi stalno dijalog prizivamo, međutim, oni smatraju dijalog da treba da slušamo njihovo bezakonje. To je njihov dijalog, da prihvatimo njihovo bezumlje. To se zove monolog, partijski monolog. Mi idemo do Hristove pobjede", naveo je mitropolit.
To, napominje, nije protiv vlasti, nego protiv zla i u vlasti i van vlasti.
"To da promjene, to što smo tražili, taj minimum. To nije njihov poraz, nego pobjeda pravde. Dokle pravda ne pobjedi, nema nama prestanka ovih litija naših", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.
Dodaje da mu je mnogo teško palo ovo što se danas dešava u Crnoj Gori, teže nego u vreme komunista.
"Sav ovaj period mi je u duhu gonjenja crkve, pa i gonjenja mene, moram da priznam. Računao sam od devedesetih godina da će doći do promjena, i bilo je djelimično promjena. Ali, ovo nisu suštinski nikakve promjene nego i gore od onoga što je bilo i prije toga. Jedna ideologija koja nije više ni ideologija, nego klanjanje zlatnom teletu. Ne znam čemu služi", ukazao je mitropolit Amfilohije.
Navodi da je mitropolija crnogorsko-primorska prihvatila razgovore s Vladom Crne Gore na ekspertskom nivou, jer se nada da će razum pobediti.
"Ja se još uvek nadam da oni na kraju krajeva mogu to da shvate, jer je toliki pritisak naroda i na nas i na njih, a i pritisak međuarodne zajednice. Oni sada rade nešto što je neprihvatljivo ni za Evropu, ni za Ameriku", kazao je mitropolit.
Mitropolit Amfilohije je upitao kakva je to Crna Gora kad se plaši muzičara iz Beograda.
Objašnjava da traže suštinsku promenu Zakona o slobodi veroispovesti, a ne primenu.
"Samo je jedno slovo razlike. Promjene tih suštinskih stvari", kazao je Amfilohije.
Milo Đukanović, napominje, ranije nije bio ovakav, kao što je sada.
U litijama, kako je istakao, ima i ljidi iz DPS-a.
Prema njegovi rečima, i neki od njih nisu saglasni sa usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti, a onima koji jesu biće oduzet orden Svetog Save.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.