Zbog Dana državnosti neradni 15 i 16. februar

Izvor: Mondo, 08.Feb.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Dana državnosti neradni 15 i 16. februar

Srbija 15. februara obeležava Dan državnosti - taj praznik se poslavlja uz dva neradna dana, ali pošto ove godine 16. februar, pada u subotu praznik će, zapravo, biti produženi vikend.

Srbija 15. februara obeležava Dan državnosti - taj praznik se poslavlja uz dva neradna dana, biće priređenje brojne državne ceremonije, a širom Srbije ulaz u muzeje i galerije biće besplatan.

Ove godine drugi praznični dan, 16. februar, pada u subotu, pa će praznik, zapravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti produženi vikend.

Iz Minitarstva rada podsetili su da je reč o najvažnijem državnom i nacionalnom prazniku, a u Srbiji su se istog datuma 1804. i 1835. godine desile dve bitne stvari za njenu istoriju, državnost I ustavnost.

Na dan 15. februara 1804. iz Marićevića jaruge predvođen Karađorđem počeo je Prvi srpki ustanak protiv Otomanskog carstva, a 1835. godine u Kragujevcu Srbija je dobila prvi Ustav, koji se po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav. Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.

"Time što se obeležava dva dana, hteli smo da ukažemo na važnost tog praznika i tih istorijskih dešavanja i da povećamo svest naroda. U mnogim državama postoje odvojeni praznici Dan državnosti, Dan ustavnosti ili Dan zastave, mi smo to objedinili u jedan", kazala je za agenciju Beta Ivana Mrkić i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ona je podsetila da se i Dan republike u bivšoj SFRJ praznovao dva dana 29. i 30. novembra.

Dan državnosti biće obeležen brojnim ceremonijama - počev od 14. februara, kada će u svim školama biti održan poseban čas posvećen tom prazniku, a na Kalemegdanu će biti počasna artiljerijska paljba.

Na sam dan praznika 15. februara naviši državni zvaničnici položiće vence na spomenik neznanom junaku na Avali i u Crkvi svetog Djorđa na Oplencu. Svečana akademija biće održana u Domu Narodne skupštine.

Odlukom Ministarstva kulture i informisanja ulazak u sve galerije i muzeje u Srbiji biće besplatan 15. 16. i 17. februara

U Srbiji se od 2001. godine 15. februar obeležava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona i 16. februar postao neradan dan.

(Beta, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.