Srbija proslavlja Dan državnosti: Evo zašto se širom zemlje viore dve RAZLIČITE zastave (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2018, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija proslavlja Dan državnosti: Evo zašto se širom zemlje viore dve RAZLIČITE zastave (FOTO)

Postoji jednostavno objašnjenje

Malo građana Srbije zna da postoje dve zastave Srbije - državna i narodna, i da one nisu iste, već ih odlikuje jedna razlika. Ovih dana su se na ulicama Beograda povodom Dana državnosti vijorile obe, a niko nije bio sigurno zašto je to tako i šta to znači.

Pročitajte i:

Državna zastava je zvanična zastava određene države, koja je kao takva propisana ustavom, obično u prvim članovima. Mogu postojati dve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << varijante zastava predviđenih ustavom - državna (koju koriste zvanični organi) i narodna (dozvoljeno korišćenje od nedržavnih organa).

Državne zastave se od narodnih obično razlikuju time što na sebi imaju državni grb. Kako su državne zastave najočigledniji simboli određene države, isticanje zastava, kako domaćih tako i stranih strogo se reguliše ustavom i/ili zakonima.

Državna zastava je trobojka horizontalno poređanih polja istih visina crvene, plave i bele boje, a preko svega, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave Mali grb Srbije. Trenutni izgled zastave je zvanično usvojen 11. novembra 2010. godine.

Državna zastava stalno se ističe na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama. Narodna skupština ističe državnu zastavu u vreme zasedanja i na državni praznik a organi pokrajinske autonomije, lokalne samouprave i javnih službi na državni praznik.

Takođe se može isticati na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Srbiju, na međunarodnim susretima, takmičenjima i drugim skupovima na kojima Srbija učestvuje, i u drugim slučajevima. U dane žalosti državni organi, organi pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javne službe ističe se na pola koplja. Zastava mora biti istaknuta na biračkim mestima na dan izbora za državne organe. I u prostoriji predviđenoj za sklapanje braka (matičar preko grudi mora nositi i lentu u bojama zastave).

Narodna zastava Srbije stalno se vijori na glavnom ulazu u zgradu Narodne skupštine, organa pokrajinske autonomije i lokalne samouprave, i javnih službi. Narodna zastava mora se istaći na biračkim mestima na dan izbora za organe pokrajinske autonomije i lokalne samouprave.

Takođe se može isticati i prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija, i u drugim slučajevima.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.