SRPSKA MLADOST NA OKUPU: U Beču Prosvjeta i OSSI jedini obeležili Dan državnosti Srbije!

Izvor: Kurir, 16.Feb.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA MLADOST NA OKUPU: U Beču "Prosvjeta" i OSSI jedini obeležili Dan državnosti Srbije!

Važno je da ne zaboravimo svoje korene ni značajne datume države iz koje potičemo, kao što je važno respektovati praznike i običaje države u kojoj živimo, rekao je pozdravljajući srpsku mladost profesor Srđan Mijalković

BEČ - U okviru obeležavanja velikog srpskog praznika i Dana državnosti Republike Srbije, u nedelju 15. februara 2015. godine, na Sretenje, u Hramu Svetog Save, u trećem bečkom okrugu, predstavnici Organizacije srpskih studenata u inostranstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - OSSI , bili su gosti "Prosvjetine škole srpskog jezika". Proslavu ovog praznika organizovao je odbor SPKD "Prosvjeta" u Austriji zajedno sa predstavnicima OSSI-ja iz Beča.

Bila je ovo još jedna u nizu "Prosvjetinih" akcija, posvećenih očuvanju i promociji srpske kulture i tradicije, ovaj put u partnerstvu sa "OSSI". Simbolični značaj ove manifestacije bio je veliki jer je srpska mladost po prvi put zajednički obeležila praznik Dana srpske državnosti - Sretenje u Beču, i jedina organizovana proslava Dana državnosti u Austriji.

Prisutne je u ime "Prosvjete" pozdravio profesor Srđan Mijalković podsećajući da je 1835. godine, u Kneževini Srbiji, u Kragujevcu, donet Sretenjski ustav i da se zbog toga 15. februar od 2002. godine obeležava kao Dan državnosti Srbije. Mijalković je istakao da je tvorac tadašnjeg modernog srpskog ustava bio novinar, diplomata i lekar Dimitrije Davidović, istaknuti Srbin koji je živeo i u Beču. On je između ostalog, osnovao "Novine serbske" koje su izlazile u Beču od 1913 - 1821. godine i u ovom gradu pokrenuo alamanah posvećen književnosti pod naslovom "Zabavnik", 1815. godine. Prof. Mijalković je naglasio da je na Sretenje 1804. godine održan Zbor u Orašcu kojim je počeo Prvi srpski ustanak.

"Važno je da ne zaboravimo svoje korene ni značajne datume države iz koje potičemo, kao što je važno respektovati praznike i običaje države u kojoj živimo" rekao je Mijalković.

Učitečjica Ljubica Karić podsetila je da je Sretenje Gospodnje značajan srpski i pravoslavni praznik, jer je posvećen danu, kada je Bogorodica prvi put dovela Hrista u hram u Jerusalimu, da ga posveti Bogu. Predstavnici OSSI predvođeni potpredsednikom Srđanom Vukovićem, izrazili su zadovoljstvo što postoji Srpska škola u Beču koju je pokrenula "Prosvjeta". Oni su prisutne podsetili da  nisu imali tu privilegiju i priliku da uče i studiraju u Beču na svom maternjem jeziku.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.