SRBIJA DANAS SLAVI SVOJ DAN: Danas je Sretenje i Dan državnosti - Evo šta se dogodilo na ovaj veliki praznik

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 12:18

SRBIJA DANAS SLAVI SVOJ DAN: Danas je Sretenje i Dan državnosti - Evo šta se dogodilo na ovaj veliki praznik

Važan dan za državu Srbiju i njene građane.

U Srbiji se od 2002. godine, 15. februara obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma, a od 2012. godine ovaj dan se praznuje 15. i 16. februara.

Prvi događaj jeste podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu 1804. godine, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, a drugi je dan kada je u Kragujevcu usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, vanvremenski, i za to vreme, izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << liberalni Ustav Kneževine Srbije 1835. godine.

Današnji praznik se tradicionalno obeležava polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje uručuje predsednik Aleksandar Vučić, dok se u Kragujevcu održava Sretenjska akademija.

Prvi srpski ustanak je označio početak rata i sukoba sa Turcima. To je ujedno bio i početak ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srba i to je prvi takav ustanak na Balkanu.

Povod za izbijanje Prvog srpskog ustanka je bio janjičarski zulum nametnut u Beogradskom pašaluku, kao i seča knezova na kojoj su Turci poubijali brojne ugledne građane tadašnje Srbije. Oni koji su preživeli su se okupili u Orašcu na Sretenje, 1804. godine, na mestu poznatom kao Marićevića jaruga.

Ustanak je bio početak borbe za ljudska prava, ljudske živote, imovinu i čast od samovolje dahija. Karađorđe  je tada dao seljacima vlasništvo nad malim posedima, a potvrdom Miloša Obrenovića Srbija je postala država slobodnih seljaka. U to vreme, u Americi je i dalje postojalo ropstvo, a u Rusiji je kmetski sistem. To pokazuje koliko je Srbija bila ispred vremena!

Iako ugušen, Prvi srpski ustanak je predstavljao tek početak srpske revolucije i na njegovim osnovama je građena buduća sloboda Srbije.

Od Prvog srpskog ustanka pa u narednih 100 godina, Srbi su prešli put koji su neke druge zemlje prolazile vekovima. Oslobodili smo se od strane vlasti i izgradili institucije - državu, vojsku i kulturu.

Donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine u Kragujevcu je označilo početak puta ka stvaranju demokratskog društva i države.

Ustavom je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Ovaj ustav je jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba. Tvorac prvog ustava je bio novinar, političar i diplomata Dimitrije Davidović, napiisao ga je po uzoru na tadašnje ustave Francuske i Belgije.

U prvom srpskom ustavu bile su izražene potrebe srpskog društva poput nacionalne emancipacije, razbijanja feudalnih ustanova i autokratske vladavine. Međutim, Sretenjski ustav izazvao je negodovanje velikih sila - Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan.

Ovaj praznik se obeležava 40 dana posle Božića u znak sećanja na događaj kada je Devica Marija donela Isusa Hrista kao bebu u jerusalimski hram.

U narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako tada osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Srbija Danas/S.S.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.