Produženi vikend na Mediteranu: 5 grčkih gradova savršenih za odmor do 200 evra

Izvor: Luftika.rs, 15.Feb.2024, 21:05

Produženi vikend na Mediteranu: 5 grčkih gradova savršenih za odmor do 200 evra

Lagano nam se bliži produženi vikend, pošto Dan državnosti Republike Srbije, koji se obeležava 15. i 16. februara, ove godine pada u četvrtak i petak, pa se svi oni koji ne rade u subotu, raduju četvorodnevnom odmoru. Mnogi će Sretenje iskoristiti da obiđu lepote Srbije, a neki će se opredeliti i za kratko putovanje u inostranstvo, u zavisnosti od afininiteta i finansijskih mogućnosti.
Jedna od opcija je svakako i Grčka, tadicionalno omiljena destinacija srpskih turista. Ova mediteranska >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zemlja, osim obale, nudi pregršt do sada neotkrivenih gradova, a koji su idealni za posetu u proleće, ili barem kada nas zima počasti ovako sjajnom vremenskom prognozom.
Pogledajte gde u Grčkoj možete provesti četiri slobodna dana za malo novca, a uz pregršt sadržaja.
Kavala “Plavi” grad obiluje kristalnim obalama, lokalitetima svetske baštine, mediteranskom kuhinjom, tavernama uz more, izletima na obližnja ostrva, živopisnim selima i planinama.
Izgrađen je “amfiteatralno” uz more, na raskršću Istoka i Zapada.








View this post on Instagram


















A post shared by Kostis Kalpakidis (@kostis_kalpakidis)


U pitanju je aktivan grad, koji je često u senci Soluna, a koji kombinuje ritmove velikog grada sa potpuno opuštenim raspoloženjem njegovih stanovnika, piše Euronews.rs.
U pitanju je najrazvijenije urbano središte istočne Makedonije i Trakije. Sa velikom lukom ujedno je i jedan od najvažnijih ribarskih centara u Grčkoj.
Foto: Pixabay/Φούλα Τσιριπίδου Kavala je idealna i za šoping, pa u uskim ulicama Agios Nikolaosa, pored centralnog trga, i dalje postoje male radnjice koje odišu duhom nekih prošlih vremena.
Ne manjka ni modernih lanaca koji se nalaze na drugoj strani, u ulicama Omonija i Venizelosovoj. Ove dve ulice “ujedinjuje” impozantna zgrada Opštinske pijace u kojoj se može naći pregršt lokalnih prehrambenih proiizvoda.
Kavala je od Beograda udaljena osam sati, a cene noćenja u hotelskom smeštaju za dve osobe kreću se već od 50 evra u navedenim terminima, dok se čitav stan može izjamiti već od 40 evra po danu.
Ksanti Ksanti, grad koji se nalazi pod okriljem Rodopa, prvi je na drumskom i železničkom putu koji povezuje Solun sa Evrosom i Istanbulom. Prestonica prefekture, antičkog porekla i savremenog načina života.
Grad doslovno podseća na košnicu aktivnosti dvadeset četiri sata dnevno, pa tako dok imate predivan stari grad koji privlači turiste, tu su i kongresni centri i oni koji grad posećuju zbog posla.
Ulice i trgovi su puni aktivnosti, pa tako postoji za svakog ponešto.








View this post on Instagram


















A post shared by Welcome To Greece (@my_greece__)


Akcenat pak, treba staviti na gastronomiju podneblja i dan započeti u nekoj od lokalnih pekara, pecivom od sirupa i kariokama – tradicionalnim slatkišom.
Ništa manje ne iznenađuju specijaliteti u lokalnim tavernama, a tu su i barovi u kojima ćete moći da uživate u rebetiku i bioskopima na otvorenom.








View this post on Instagram


















A post shared by Best HDR Photoclub (@best_hdr_photoclub)


Ksanti je od Beograda udaljen osam i po sati kolima, a cene noćenja u hotelskom smeštaju kreću se već od 40 evra za dve osobe, dok se i stanovi za više osoba mogu iznajmiti po sličnoj ceni.
Aleksandrupolis Svojim strateškim položajem, na raskrsnici morskih i kopnenih puteva, Aleksandrupolis povezuje Evropu i Aziju, Istok i Zapad.
Ovaj prelepi primorski grad, čiji je zaštitni znak Svetionik, zaista je centar ovog živopisnog regiona.








View this post on Instagram


















A post shared by Greece Travel | Greek Islands (@around.greece)


Savremeni grad Aleksandrupolis je prvi grčki grad na koji se nailazi pri prelasku turske i bugarske granice.
Zadržao je deo šarma starog ribarskog sela što budi sećanja na neka prošla vremena, dok Svetionik stoji ponosno i više od jednog veka neprekidno baca svoju svetlost na more.








View this post on Instagram


















A post shared by Μυθοτοπία (@mytho_topia)


Iskustvo koje nikako ne treba propustiti dok se nalazite u ovom gradu, jeste “aukcija ribe” na lokalnoj ribljoj pijaci. Osim toga, mnogi vole da pecaju sa lokalnim ribarima i tako uživaju u pogledu na more.
Boravak u Aleksandrupolisu je idealan i za obilazak obližnjih gradova kao što su Trajanupolis i Feres, koji se mogu pohvatili draguljima, kao što su ostaci turskog kupatila Hana, ali i deltom Evrosa.
Aleksandrupolis je od Beograda udaljen devet sati, a cene noćenja kreću se od 50 evra za dve osobe u hotelskom smeštaju, dok izjamljivanje stana na tri noćenja takođe košta u proseku 150 evra.
Volos Volos je moderan grad posebnog šarma, koji se nalazi između Pagasetičkog zaliva i impozantne planine Pilion.
Nepregledna obala sa brojnim rekreativnim centrima, u ponudi ima i neke od bezbroj poznatih gradskih taverni, odnoso sipuradika, u kojima se služe tradicionalni aperitiv cipuro i posebna predjela od morskih plodova, odnosno meze.
Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas Glavna pešačka zona jeste pored mora, avenijom Argnoaut, sa putničkom lukom na zapadnom kraju i impresivnim pogledom na more i brdo Pefkakiju, najpopularnije mesto za sastanke i idealno za šetnju kako za stanovnike, tako i za posetioce grada.
Janjina Janjina, glavni grad Epira, prostire se oko prelepog Janjinskog jezera (grčki Pamvotida).
Prirodno okruženje, klima i karakter grada de fakto su definisani jezerom – zaštitnim znakom područja. Tako je jezero sa malim ostrvom spomenik prirode, oko kojeg živi i diše čitav kraj.








View this post on Instagram


















A post shared by ꜰᴏᴄᴜꜱ ᴇᴘɪʀᴜꜱ (@focus_epirus)


Snažna kulturna tradicija grada, dom brojnih velikih romanopisaca i pesnika i kulturni događaji koji se organizuju tokom cele godine, pružaju posetiocima priliku da upoznaju korene intelektualnog života Epira.
Šetnja gradom vraća u duh nekih prošlih vremena, na skrivena mesta i legende koje još uvek žive – poput Kuće Matei Huseina, otomanske džamije Veli Baše i čitavog istorijskog centra grada su stacionirane sve jedinstvene atrakcije.








View this post on Instagram


















A post shared by Nazli Usta Lazaris (@yunanistandannotlar)


Janjina je uvek bila multikulturalna, a u gradu su uglavnom dominirali hrišćanski, islamski i jevrejski uticaji. Ova koegzistencija kulturnih uticaja evidentna je u istorijskom centru grada.
Janjina je od Beograda udaljena nešto više od osam sati, a cene noćenja za dve osobe u terminu od 15. do 18. februara kreću se već od 50 evra – bilo u hotelskom, bilo u apartmanskom smeštaju.
Izvor: Euronews.rs
Parče raja na grčkim ostrvima: Prelepa kuća na Kritu može biti vaša za 60.000 evra

Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.