Premijer položio venac na Karađorđev grob

Izvor: Politika, 15.Feb.2012, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer položio venac na Karađorđev grob

TOPOLA - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković položio je danas na Oplencu lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije.

Cvetkoviće je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: „Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije”.

Premijer je tom prilikom svim građanima čestitao Dan državnosti ukazavši na značaj 15. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << februara, koji se od 2001. godine slavi kao državni praznik. „Smisao mog obraćanja ovde je da ukažem na značaj i potrebu da polako velika većina ako ne i svi građani Srbije prihvate 15. februar kao svoj Dan državnosti”, rekao je Cvetković, odgovarajući na pitanje novinara da li misli da većina građana Sretenje doživljava kao najveći državni praznik.

Cvetković je podsetio da su se 15. februara desila dva važna događaja za Srbiju: odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi u Orašcu 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

„S jedne strane je borba za slobodu, a sa druge ustav. To su zaista dva ključna trenutka državnosti jedne države, a kod nas se poklopilo da su se oni dogodili na isti dan. Mislim da je značajno da se mnogo više pažnje posveti tom datumu”, rekao je Cvetković.

Premijer je izrazio žaljenje zbog toga što se Dan državnosti proslavlja po lošem vremenu ali i dodao da se nada da će se nepogoda koja je pogodila Srbiju uskoro završiti. „Danas je prvi dan kada se vreme popravlja i ja želim sa optimizmom da gledam u budućnost”, rekao je Cvetković, koga je ispred zadužbine kralja Petra prvog Karađorđevića dočekao počasni stroj garde.

---------------------------------------

Marković: Danas slavimo dostojanstvo i samopoštovanje

ORAŠAC – Dan državnosti i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka obeleženi su danas u Marićevića jaruzi kraj Orašca, odakle je vožd Karđorđe poveo ustanike na oslobođenje od osmanlijske vlasti.

U ime Vlade Srbije venac na spomen obeležje položio je ministar kulture i informatičkog društva Predrag Marković, koji je istakao da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što mi danas slavimo.

Marković je podsetio na istorijske činjenice vezane za borbu srpskog naroda protiv Turaka početkom 19 veka, i naglasio značaj donošenja Sretenjskog ustava iz 1835. godine.

On je istakao da je to bila odluka da Srbija pripadne civilizaciji na čijoj teritoriji živi i kojoj doprinosi, odnosno Evropi.

Marković je podvukao i da je Srbija tako postupila, iako mnogi u Evropi „nisu smatrali da baš Srbija treba da dobije moderan ustav i parlamentarnu demokratiju”.

„Srbija je pokazala u tom trenutku odlučnost za sebe...i mi danas slavimo tu odlučnost”, rekao je Marković.

Ministar je naglasio da nacionalni praznik služi i da sebi obezbedimo državu koju čine institucije koje čuvaju vrednosti, ali da je čine pre svega pojedinci koje te vrednosti prepoznaju i nose sa sobom.

Vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, održao je pomen ustanicima iz 1804. godine.

Održan je i prigodan kulturnoumetnički program, a okupljenima se obratio i princ Aleksandar Karađorđević koji je rekao da su Orašac i Oplenac simbol moderne srpske države i slobode.

On je dodao i da je srpski narod u temelj evropske civilizacije uneo ne samo svoje heroje, svece i mučenike, nego i umetnost, nauku, ideje i ideale svojih najboljih sinova.

----------------------------------------

Šta je praznik, a šta vašar

ORAŠAC – Obeležavanje Dana državnosti i godišnjice Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi kraj Orašca i ove godine su ekstremno desne grupe iskoristile kao priliku za manifestovanje svojih stavova, a ministar kulture Predrag Marković im je uzvratio da je to što rade - običan vašar.

Njegovo obraćanje u ime Vlade Srbije, naime, sve vreme je vikom i skandiranjem haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ometala grupa okupljenih sa zastavama pokreta Naši, Obraz i Srpski četnički pokret.

Iz te grupe skandiralo se haškim optuženicima, a vlast optuživala za izdaju Kosova i upropašćavanja države.

„Mi danas ne slavimo samo datum, mi slavimo vrlinu i hvala onima koji u tome pomažu. Zahvaljujem i onima koji znaju šta je praznik, a šta vašar, jer vašari služe za izlivanje strasti, reagovao je Marković.

Tanjug

objavljeno: 15.02.2012.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.