Obeležavanje Sretenja, Srbija na Guglovoj stranici

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Sretenja, Srbija na Guglovoj stranici

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Uz himnu Republike Srbije, predsednik Nikolić položio je venac i nakon toga se upisao u spomen knjigu.

"Kada bi svako od nas, i svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio", upisao je predsednik Srbije.

Ceremonija polaganja venca, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnikk Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, održana je uz Počasnu jedinicu i orkestar Garde Vojske Srbije. Nikolić je povodom Dana državnosti otkrio i spomen-obeležje "Oko sokolovo - na braniku otadžbine 1914-2014", koje je posvećeno srpskom ratniku - izviđaču Dragutinu Matiću.

Nikolić je spomen-obeležje koje se nalazi na zgradi Doma Vojske Srbije u centru Beogradu otkrio uz vojne i državne počasti. Autor spomen-obležja sa likom srpskog ratnika i izvođača Dragutina Matića je likovni umetnik Mirko Mrkić Ostroški. Spomen obležje - reljef u bronzi i terakoti sa likom Matića, autor je uradio prema najslavnijoj fotografiji iz Prvog svetskog rata koju je, negde na Drini snimio ruski ratni reporter Samson Černov. Ta fotografija je obišla svet i postala, uz niz drugih i jedan od simbola herojske borbe srpske vojske. Predsednik Srbije će kasnije danas dodeliti i odlikovanja.

Među odlikovanima povodom Dana državnosti su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, Smilja Avramov za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, američki profesor Noam Čomski za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti. Odlikovani su i Vaterpolo savez Srbije za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, profesor Ivan Klajn za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Premijer Aleksandar Vučić položio je venac Vlade Srbije na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, i poručio da je uveren da je Srbija na veoma dobrom putu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković će položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Ministar pravde Nikola Selaković prisustvovaće svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije koja će biti organizovana u zgradi stare Skupštine Grada Kragujevca. Pre svečanosti u Kragujevcu, ministar Selaković prisustvovaće i polaganju venca kraj spomenika Dimitriju Davidoviću u Zemunu. Na Dan državnosti, 15. februara, posetioci će moći besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće u Kosovskoj Mitrovici svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Srbije.

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedelju, pa će neradni dani biti ponedeljak i utorak.

Srbija na Guglu

Najkorišćeniji internet pretraživač na svetu "Gugl" posvetio je početnu stranu svog domena danas Danu državnosti Srbije. "Guglov" pretraživač koje je uvek atraktivan i specifičan zbog jednostavnog dizajna, na današnjoj početnoj strani postavio je logo vatrometa u bojama srpske trobojke.

Na sličan način "Gugl" postavlja čestitku za praznike poput Nove godine, Božića, Dana nezavisnosti, Dana zaljubljenih ili godišnjice rođenja ili smrti značajnih ličnosti.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.