Dan državnosti Srbije proslavljen i u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan državnosti Srbije proslavljen i u Parizu

Dan državnosti Srbije svečano je obeležen i u Parizu, u organizaciji Ambasade Srbije u Francuskoj, i u prisustvu velikog broja javnih ličnosti te zemlje.

Na prijemu, u četvrtak, 14. februara, prisutnima su se obratile ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić, kao i poslanica i predsednica grupe prijateljstva Francuske i Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u francuskom parlamentu Živka Park.

Ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić se tom prilikom zahvalila svim Francuzima - novinarima, profesorima, vojnicima, umetnicima, dobročiniteljima i svima onima koji su, kako je istakla, godinama radili i još uvek istrajno rade na promociji Srbije, a koji su i te večeri došli da sa svojim srpskim prijateljima proslave Dan državnosti Srbije.

Marić je, takođe, istakla značaj srpske dijaspore u izgradnji neraskidivih veza koje spajaju dva naroda.

Poslanica Park je istakla da su odnosi dve zemlje, i na političkom i na ekonomskom planu, u usponu i da predstoji realizacija posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Ona je istakla i da će ministarka za Evropu Natali Luazo 25. februara posetiti Beograd, što će biti dobra prilika za razmenu mišljenja sa srpskim zvaničnicima o najvažnijim pitanjima.

Park je podvukla značaj obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu i kazala da je tim povodom prošlog novembra boravila u Beogradu.

Prijemu su, uz predstavnike diplomatskog kora i visokih vojnih zvaničnika, prisustvovali i senatorka i predsednica Grupe prijateljstva Francuska-Balkan u Senatu Francuske Marta de Sidrak, senator Olivije Kadik, poslanica i članica Spoljnopolitičkog odbora Nacionalne skupštine Liliana Tangi, direktor Vansi-a Nikola Notber, zamenik urednika Figaroa Žan Kristof Buison, pisac i novinar Patrik Beson, glumac Žan Mark Bar, kao i unuk francuskog generala Tranijea iz Prvog svetskog rata Pjer Tranije, i penzionisani pukovnik i pripadnik specijalnih snaga Francuske, odlikovan ordenom Svetog Save, Žak Ogar.

Srbija 15. februara slavi svoj nacionalni praznik, Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na dva događaja koja bitno opredeljuju njen nacionalni identitet, početak ustanka protiv Turaka za oslobođenje 1804. i donošenje Sretenjskog Ustava iz 1835. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.