Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Izvor: Beta, 15.Feb.2022, 19:56

Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas čestitku Srbiji povodom Dana državnosti, navodeći da su SAD ponosan partner Srbije u jačanju ekonomskih veza, bezbednosne saradnje i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije."Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji u ostvarivanju njenog cilja evropskih integracija i ohrabrujemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usmerenu na uzajamnom priznanju sa Kosovom, što bi doprinelo većoj bezbednosti i stabilnosti u regionu", navodi se u Blinkenovoj poruci objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.Blinken je u čestitki poručio da su SAD i Srbija izgradile jake veze tokom poslednjih 140 godina i da se Sjedinjene Države raduju stvaranju još svetlijoj budućnosti zajedno kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni."Naše jake veze ne proističu samo iz onoga što ostvarujemo izmedju vlada već takodje iz zajedničkih napora i težnji običnog gradjanina Srbije i Amerike, što je osvedočeno u 30. godina Fulbrajtovog programa i pokretanjem novog akademskog partnerstva američkih i srpskih univerziteta", navodi se u saopštenju.On je dodao da je ekonomsko partnerstvo SAD i Srbije znatno poraslo 2021. godine sa novim investicijama u sektorima infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede.Dve zemlje su takodje razvile svoju bilateralnu saradnju u odbrani, proslavile 15. godišnjicu Državnog partnerskog programa, održale značajne zajedničke vazdušne vežbe i održale vojne konsultacije na visokom nivou, navedeno ...
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Izvor: Danas, 15.Feb.2022

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas čestitku Srbiji povodom Dana državnosti, navodeći da su SAD ponosan partner Srbije u jačanju ekonomskih veza, bezbednosne saradnje i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.