Zemljoradnicima pomoć kao i lane, putevi i dalje blokirani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljoradnicima pomoć kao i lane, putevi i dalje blokirani

BEOGRAD,NOVI SAD -

Vlada Republike Srbije je na predlog ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušana Petrovića usvojila Uredbu o regresiranju reprom materijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju. Kao i prethodne godine regres po ovoj uredbi će biti 14.000,00 dinara po hektaru za površine od 0,5 do 100 hektara. Prijem zahteva poljoprivrednika će početi 15. juna 2011. godine. Primena Uredbe počinje odmah. Isplata novca će trajati narednih osam meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Na sastanku vrha države, kome su sinoć prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je dogovor da ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović ujutru predloži Vladi Srbije da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplati 14.000 dinara po hektaru, najviše do 100 hektara, isto kao i 2010.godine.

Poljoprivrednici iz Vojvodine četiri dana protestuju, nezadovoljni predlogom Vlade Srbije i resornog ministarstva o subvencijama u agraru kojim je bilo predviđeno da se subvencionišu gazdinstva koja imaju do 10 hektara, uz mogućnost povećanja subvencija za domaćinstva do 30 hektara, blokirajući traktorima glavne puteve u pokrajini, a samo su prohodni autoputevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su blokirani prilazi tom gradu.

Zemljoradnici koji protestuju traže da se subvencionišu domaćinstva koja imaju do 100 hektara zemlje.

Malešev: Ostajemo na putevima do zvanične odluke

Poljoprivrednici su pozdravili odluku državnog vrha Srbije da bude udovoljeno njihovim zahtevima, ali nastavljaju protest dok ne dobiju i zvaničnu odluku o tome, izjavio je jutros Tanjugu predsednik Udruženja "Klub 100 P plus" Vojislav Malešev.

On je istakao da ratari neće pomerati svoje traktore sa blokiranih puteva širom Vojvodine dok "predstavnike nezadovoljnih poljoprivrednika nadležni ne budu pozvali i u pisanoj formi dostavili odluku o ispunjenju naših zahteva".

"Žao nam je što smo došli u situaciju da naša država izgubi mnogo više od iznosa koji su tražili poljoprivrednici", istakao je Malešev koji tvrdi da je ministar poljoprivrede odgovoran za to što su zemljoradnici morali da se odluče za takav vid protesta.

Malešev je napomenuo da će, posle noćašnjeg saopštenja državnog vrha, biti popuštanja u blokadi na pojedinim punktovima, ali je ponovio da će odluku o odlasku traktora sa vojvođanskih drumova zemljoradnici doneti kad dobiju zvaničnu potvrdu o ispunjenju njihovih zahteva.

Predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je agenciji Beta da su svi ratari i jutros "na svojim mestima" i da su sve blokade puteva koje su bile juče ostale i danas, a mogu se očekivati dodatne blokade.

"Ne odustajemo od zahteva. Ne možemo prihvatiti to što se na televiziji pojavi neko i nešto obeća. Blokade ostaju dok zvaničnopremijer ne potpiše naše zahteve", poručio je Ivković.

I dalje blokade puteva u Vojvodini

U Vojvodini blokade puteva i dalje traju, a zatvoren je veliki broj puteva u okolini Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Vršca, Kikinde, Sombora, Vrbasa, Bečeja i Subotice, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije.

Na pojedinim blokiranim putevima saobraćaj se propušta na svaka dva do tri sata, ali bez precizne satnice, a na većini deonica, blokade su neprekidne, pa je generalni savet da se putevima Vojvodine ne vozi bez preke potrebe.

Vrščani na barikadama čekaju potvrdu

Poljoprivrednici iz vršačke opštine i jutros su na barikadama i tako će biti, kako kažu dok do njih ne stigne potvrda Vlade Srbije da je prihvatila noćašnji dogovor da se subvencioniše 100 hektara, odnosno da bude kao i prošle godine. Izraženo je zadovoljstvo što su poljoprivredni proizvođači, kako kažu, ozbiljno shvaćeni. Na području opštine traktori su na putnom pravcu prema graničnom prelazu Vatin, na izlasku iz sela Vlajkovac na putu za Beograd i kod sela Straža na mostu preko kanala DTD.

U blokadi je i most na Dunavu između Kovina i Smedereva, gde se vozila samo povremeno propuštaju, a blokade puteva su aktuelne i na prilazima graničnim prelazima.

Blokirana je deonica Tovarnik (granični prelaz ka Hrvatskoj), Subotica - Kelebija ka Mađarskoj, kao i granični prelaz Srpska Crnja sa Rumunijom.

Putni pravci od Bečeja ka Srbobranu i od Bačkog Gradišta ka Temerinu i Novom Sadu od sinoć su prohodni jer su ovdašnji poljoprivednici traktore parkirali kraj puteva. Ipak, pripravni su, ako ne dođe do dogovora njihovih i predstavnika Vlade u Beogradu, da ponovo svojim mašinama naprave blokade do ispunjenja njihovih zahteva.

Novi put za Pančevo prohodan

Novi put iz Beograda za Pančevo, koji je bio blokiran protestom poljoprivrednika, jutros je prohodan, rečeno je Tanjugu u beogradskom udruženju Žuti taksi.

Odblokirana je "po jedna" saobraćajna traka na putu Beograd - Pančevo. Još uvek su blokirani i granični prelaz kod Šida i mnogi putevi u Vojvodini, prenose beogradski mediji.

Sa Beogradske autobuske stanice su još uvek obustavljeni polasci autobusa ka mestima u Banatu, zbog protesta poljoprivrednika i blokade puteva, a za sada funkcioniše samo saobraćaj na autoputu od Beograda ka Novom Sadu, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer BAS-a Slobodan Kandić.

Sa BAS-a su za sada obustavljeni polasci u pravcu Banata za Kovin, Vršac, Zrenjanin i Kikindu zbog blokade puteva i protesta poljoprivrednika, rekao je Tanjugu dežurni otpravnik Milutin Božić.

Glavni dispečer preduzeća "Lasta" Miloje Ilić potvrdio je u izjavi Tanjugu da blokada puteva i protest poljoprivrednika stvaraju probleme u saobraćaju autobusa u pravcu Vojvodine.

I danas četiri vanredna "Beovoza" do Pančeva

"Železnice Srbije" će i danas uvesti u saobraćaj četiri vanredna voza iz sistema gradske železnice "Beovoz", na relaciji Pančevački most - Pančevo Vojlovica i obrnuto.

Vanredni vozovi biće uvedeni zbog izuzetno velikog interesovanja putnika da se železnicom prevezu između Beograda i Pančeva, zbog blokade puteva koju sprovode vojvođanski poljoprivrednici.

Vanredni polasci "Beovoza" iz stanice Pančevački most za Pančevo Vojlovicu biće u 6,05 sati i u 15,10 sati.

Vanredni polasci iz stanice Pančevo Vojlovica za Pančevački Most za sutra su planirani u 7,07 sati i u 16,20 sati.

Na stanicama "Beovoza" na pravcu prema Pančevu uvedeno je i zaustavljanje međunarodnog voza koji saobraća između Srbije i Rumunije, kako bi se što više putnika u ovim uslovima prevezlo železnicom, navodi se u saopštenju.

Izmene saobraćaja JGSP Novi Sad

JGSP Novi Sad obaveštava korisnike usluga da se zbog blokade saobraćajnica, javni gradski i prigradski saobraćaj i dalje odvijaju otežano.

Autobusi na linijama 3, 6, 9 i 69 zbog blokade dela Bulevara Mihajla Pupina, promenili su trasu kretanja, i to na taj način što sa Bulevara Mihajla Pupina skreću desno u ulicu Žarka Zrenjanina, zatim levo u ulicu Maksima Gorkog do Keja žrtva racije, odakle nastavljaju da saobraćaju redovnim trasama kretanja. Trasa povratka identična je u suprotnom smeru.

Autobusi na linijama 61, 62 i 64, zbog blokade dela Bulevara Mihajla Pupina, saobraćaju ulicom Maksima Gorkog do Keja žrtava racije, a zatim mostom Varadinska duga uključuju se na redovnu trasu kretanja. Trasa povratka identična je u suprotnom smeru.

Vozila na liniji 70, u smeru prema Petrovaradinu, saobraćaju Stražilovskom ulicom iz koje skreću u ulicu Maksima Gorkog, zatim Kejom žrtava racije do Varadinske duge, odakle se uključuju na redovnu trasu kretanja. Na navedenoj liniji autobusi preduzeća koriste identičnu trasu u suprotnom smeru.

Autobusi na liniji 35 redovno saobraćaju.

Autobusi na linijama 41, 42 i 43, zbog blokade saobraćaja, u odlasku iz Novog Sada, prevoze putnike do Sajlova (Mesne indistrije Matijević) odakle putnici peške prelaze preko nadvožnjaka do naselja Bangladeš, gde ih čeka drugo vozilo preduzeća i prevozi do Rumenke, Stepanovićeva i Kisača.

Autobusi na liniji 24 od 11:00 časova ponovo saobraćaju skraćenom trasom kretanja do Budisave, uz napomenu da jedno vozilo GSP saobraća od okretnice u Kovilju do okretnice u Budisavi, odakle putnici moraju da prepešače oko 100 metara do autobusa za Novi Sad.

Polasci koji su u redovima vožnje na liniji 24 označeni da saobraćaju autoputem, odvijaju se redovno i bez zastoja.

JGSP Novi Sad napominje da se na svim stajalištima, koja vozila preduzeća koriste na izmenjenim trasama, nalaze kontrolori koji neposredno informišu putnike o izmenama u javnom prevozu.

Sa MAS a obaveštavaju putnike da je većina polazaka iz pravaca Sombora, Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Bečeja i Vršca, pristigla na Autobusku stanicu, uz preporuku putnicima da bliže informacije mogu se dobiti na telefon 0901 111-021

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.