Zatvoreno haško poglavlje

Izvor: Studio B, 13.Sep.2011, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreno haško poglavlje

Srbija je nakon više godina saradnje sa Haškim tribunalom pokazala da je demokratsko društvo, privrženo pravnom poretku i zajedničkim evropskim vrednostima, konstatovao je predsednik Boris Tadić posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala.

Serž Bramerc je konstatovao da zatvaranje haškog poglavlja ne bi bilo moguće bez ključne političke podrške predsednika Srbije.

Glavni tužilac je rekao da je Hag sada zainteresovan za istragu ko je pomagao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << haškim beguncima u izbegavanju pravde i da računa na značajnu podršku Srbije kako bi započeta suđena bila privedena kraju, a Tribunal će obezbediti podršku za suđenja pred nacionalnim sudovima.

"Činjenica je da su ljudi za kojima je postojala poternica godinama izbegavali pravdu. Obaveza Srbije je bila da po izdavanju poternice uhapsi te ljude i mi želimo da znamo ko je odgovoran za to što se to nije ranije desilo", rekao je Bramerc.

Predsednik Tadić je rekao da se sada istražuje ko je u proteklih 16 godina pružao podršku beguncima.

"Ja sam predsednik sedam godina i nisam imao izvršnu vlast da bih mogao da hapsim begunce. Za to vreme bilo je nekoliko vlada, ali u poslednje tri godine kada smo stvarno preuzeli odgovornost uspeli smo da uhapsimo preostale begunce", rekao je Tadić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac Tribunala Serž Bramerc ocenili su prethodno da je Srbija okončala saradnju s Tribunalom u najznačajnijem aspektu, predaji okrivljenih.

U saopštenju iz Vlade Srbije se dodaje da su sagovornici ocenili da je time Srbija dokazala posvećenost ispunjavanju međunarodnih obaveza.

"Na sastanku je konstatovano da se saradnja između Republike Srbije i Tužilaštva Tribunala u oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima, kao i svim drugim tehničkim aspektima saradnje za koje je nadležan Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u dužem periodu odvija nesmetano i na visokom profesionalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio da bi memorandum o saradnji tužilaštava Srbije i BiH trebalo da bude potpisan u oktobru. Posle sastanka sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, Vukčević je na konferenciji za novinare rekao da je s Bramercom razgovarao o tom memorandumu, zatim o nastavku saradnje srpskog i haškog tužilaštva u predmetima ratnih zločina i regionalnoj saradnji.

Tekst sporazuma tužilaštva Srbije i BiH usaglašen je pre nekoliko meseci, ali se tada Ministarstvo pravde BiH usprotivilo sadržaju, pa je potpisivanje odloženo. Kako je kazao, na sastanku nije bilo reči o istrazi protiv onih koji su pomagali skrivanje haških optuženika, niti je bilo govora o mogućnosti da osuđeni pred Haškim tribunalom služe kaznu u Srbiji i zemljama regiona.

Vukčević je kazao da je na sastanku sa Bramercom "pomenut" i proces protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinja i slučaj zastrašivanja svedoka koji je, kako je naveo, odavno poznat. Podovom podataka koje je iznelo srpsko tužilaštvo da su u procesu protiv Haradinaja likvidirani svedoci, Vukčević je kazao da je Tužilaštvo za ratne zločine "pomenulo potencijalne svedoke događaja, a ne oni koji su bili pod zaštitom Haškog tribnula". Bramerc se nije obratio novinarima.

Bramerca će primiti i predsednik Srbije Boris Tadić.

Uoči dolaska u Beograd Bramerc je rekao Tanjugu da će saradnja Tribunala sa srpskim vlastima, posle hapšenja poslednje dvojice haških optuženika, biti ubuduće koncentrisana na sudske postupke u toku i na utvrđivanje činjenica kako su Ratko Mladić i Goran Hadžić uspevali tako dugo da izbegnu hapšenje.

"Važno je, takođe, utvrditi kako su ovi begunci uspevali toliko dugo da izbegnu pravdu", dodao je tužilac.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o postupcima koji su u toku. Podsećajući da će naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom podneti u novembru, Bramerc je rekao da će pre toga verovatno ponovo doći u Beograd.

"Nadamo se da će Srbija zadržati ovaj pozitivni zamah i dalje demonstrirati podršku efikasnom procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima. Mi ćemo nastaviti da podržavamo taj proceš razmenjivanjem saznanja i iskustava s našim kolegama u regionu", zaključio je glavni haški tužilac.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.