Zatlers: Letonija podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatlers: Letonija podržava Srbiju na putu ka EU

Predsednici Srbije i Letonije Boris Tadić i Valdis Zatlers ocenili su danas u Beogradu da dve zemlje mogu značajno da unaprede međusobne odnose.

Čelnici dveju država su naglasili da se odnosi mogu poboljšati posebno u ekonomiji, ali i da treba "podeliti evroiskustva, pogotovo o teškoćama na putu ka Evropskoj uniji".

Zalters je najavio da će letonski parlament uskoro ratifikovati Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU

Zatlers je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će Letonija nesebično i iskreno podržati Srbiju na putu evropskih integracija. On je rekao da će letonski parlament uskoro ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

"Mislimo da cela balkanska regija treba da bude u EU i da treba da bude deo nove Evrope u budućnosti. To je važno za stabilnost i održivi razvoj regiona. Pružićemo svu pomoć koja vam bude potrebna, podelićemo iskustva, pogotovo o teškoćama sa kojima ćete se susresti na putu ka EU", rekao je Zatlers.

Tadić i Zatlers su, na početku prve zvanične posete jednog letonskog predsednika Beogradu, ocenili da ekonomska saradnja treba da ima prioritet u procesu unapređivanja bilateralnih odnosa.

Valdis Zatlers i Mirko Cvetković

"Ova poseta je prekretnica koja će u mnogome unaprediti naše odnose. Period posle krize je jako važan da bi se izgradili novi privredni i ekonomski odnosi, a današnji privredni forum je prvi u nizu poslovnih susreta", rekao je Zatlers.

Tadić je istakao da se baltičke i balkanske zemlje suočavaju sa velikim ekonomskim izazovima koji su posledica svetske krize, i da jedne drugima mogu pomoći iskustvima.

"Izložio sam naš put i način borbe protiv krize, ali razmere krize su na dramatičan način pogodile čitav evropski kontinent i svet. Verujem da u budućnosti moramo predvideti mehanizme koji će nas voditi ka sigurnijoj ekonomiji", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u Letoniji je već počela da opada nezaposlenost, a sličan trend uskoro bi trebalo da se dogodi i u Srbiji.

Uz napomenu da je u Letoniji već počela da opada nezaposlenost, Tadić je rekao da bi sličan trend uskoro trebalo da se dogodi i u Srbiji

"U Srbiji raste izvoz i industrijska proizvodnja, i to su značajna pomeranja u našoj ekonomiji u odnosu na vreme pre krize, ali još smo pogođeni krizom i izvesno vreme ćemo trpeti konsekvence problema koji je pogodio čitavu Evropu", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je, kako je rekao, sa zadovoljstvom prihvatio poziv da zvanično poseti Letoniju.

Zatlers se sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Za kasnije je predviđen sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović sa kojom će razgovarati o većem angažovanju parlamenata Srbije i Letonije u cilju poboljšanja parlamentarne saradnje dve zemlje.

Zatlersova poseta Srbiji biće završena svečanom večerom koju za njega i njegovu suprugu Lilitu priređuje predsednik Tadić. Kako je navedeno na sajtu šefa letonske države, Lilita Zatlers će u Beogradu posetiti Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju "Živimo zajedno" i Etnografski muzej.

Zatlers i Tadić su se prethodno sastali u septembru 2008. godine na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Iz Srbije Zatlers odlazi u posetu Makedoniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.