Zašto Tadić može triput?

Izvor: BKTV News, 05.Apr.2012, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Tadić može triput?

Poslednjih dana u jeku predizborne kampanje, ali i 'skraćivanja mandata' predsednika Srbije, na mnogim društvenim mrežama moglo se 'čuti' da, sad već bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, 'nema pravo da se po treći put kandiduje za predsednika države'. Za sve one koji se pitaju da li je to moguće, portal 'Vesti-online' potvrđuje da jeste. A evo i kako.
Boris Tadić je prvi put bio biran za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 2004. ali je tada bio predsednik republike Srbije koja je bila član zajednice Srbije i Crne Gore. Kad je Crna Gora odlučila da se osamostali postao je po kontinuitetu predsednik države Srbije i nije biran.
Prvi put je za predsednika samostalne države Srbije biran 2008. godine, tj. tada mu je započeo prvi mandat.
Da Tadić ima pravo na još jedan mandat potvrđuje Ustavni zakon.
U članu 18 tog zakona piše: 'Da se prvi naredni izbor nakon usvajanja Ustava ima smatrati prvim izborom predsednika.'
Da podsetimo novi Ustav Srbije je donet novembra 2006. godine. Tada su održani najpre izbori za Skupštinu Srbije (januara 2007. godine). Maja meseca formirana je nova Vlada, a ustavni Zakon predviđao je da se izbori za predsednika Republike moraju raspisati do kraja godine.
12. decembra 2007, predsednik parlamenta Oliver Dulić raspisao je izbore za predsednika Republike za 20. januar 2008. godine.
20. januara, održan je prvi krug izbora. Kandidat Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, dobio je 39,99 odsto, a kandidat Demokratske stranke, Boris Tadić, dobio je 35,39 odsto glasova.
3. februara, u drugom krugu, Boris Tadić je sa 50,5 odsto prema 47,7 odsto) pobedio Nikolića.
Izvor: vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.