Započeta istraga povodom pretnji Tadiću

Izvor: S media, 27.Apr.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Započeta istraga povodom pretnji Tadiću

Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je, po zehtevu tužilaštva, istragu povodom pretnji koje su, posredstvom Fejsbuka, upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću i u tom slučaju neophodna će biti pomoć Ministarstva pravde SAD, izjavio je danas ministar unutrasnsjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je MUP dobio zahtev domaćeg tužilaštva da ispita pretnje upućene Tadiću i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je policija postupila "po navodu srpskog tužilaštva za visokotehnološki kriminal".

On je novinarima rekao da je u ovom slučaju neophodna pomoć Ministarstva pravde SAD, kako bi ono naložilo centrali Fejsbuka da MUP-u Srbije dostavi podatke o svojim korisnicima.

Dacić je istakao da će policija, ukoliko sama dodje do podataka, uhapsisti one koji su pretili i da će oni biti procesuirani.

Prema njegovim rečima, bezbednost najviših državnih funkcionera, o kojima uz MUP brinu civilne i vojne bezbednosne službe, bila je na najvišem mogućem nivou, a tako će biti i ubuduće.

Dačić je podsetio da je MUP i u prethodnom periodu reagovao "u slučaju bilo kakvih pretnji i obezbedio zaštitu i nosiocima državnih i javnih funkcija, kao i novinarima".

Komentarišući to što su slične pretnje nedavno upućene predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, takodje preko Fejsbuka, Dacić je rekao da je neophodno da hrvatska policija pokrene istu proceduru kao i MUP Srbije i zatraži pomoć Ministarstva pravde SAD.

Dejanović: Pretnje neće sprečiti borbu protiv kriminala

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je danas da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

"Program Vlade Srbije i predsednika države će, bez obzira na sva nezadovoljstva onih čiji se interesi kose sa realizacijom tog programa, biti ostvaren", rekla je Djukić Dejanović novinarima u parlamentu, povodom najnovijih pretnji upućenih predsedniku Srbije Borisu Tadiću preko društvene grupe "Fejsbuk".

Predsednica srpskog parlamenta je istakla da pretnje neće pokolebati borbu protiv korupcije i kriminala i dodala da pretpostavlja da iz tih izvora idu pretnje.

Djukić Dejanović je navela da je Tadić, kao "najeksponiraniji čovek" te politike, "u fokusu svih onih čiji će interesi biti osujećeni", te izrazila očekivanje da će nadležni državni organi preduzeti sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana.

Ona je rekla da misli da bi i skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost trebalo da se izjasni o pretnjama upućenim Tadiću, a na pitanje da li je na njenoj stranici na "Fejsbuku" bilo sličnih komentara, rekla da nije dobila poruke sa sadržajem tog tipa.

Opozicija osudjuje pretnje upućene Tadiću

U skupštini je ocenjeno da bi zbog pretnji predsedniku Srbije bilo potrebno da se održi i sednica odbora za odbranu i bezbednost.

Radikali su istakli da je njihova vizija da Srbija bude demokratska i pravna držva, u kojoj niko nikome ne može da preti i pozvali MUP i nadležne državne organe da obave svoj deo posla.

U SRS su napomenuli da niko od poslanika, funkcionera i članova te stranke nije ni na koji način doprineo da šefu srpske države budu upućene takve pretnje, dok su liberali naglasili da u Srbiji svaku pretnju, pogotovo ako je upućena predsedniku, treba krajnje ozbiljno shvatiti.

U normalnim uslovima, okolnostima i društvu predsednik bi se obratio nadležnim službama, medjutim, naveli su poslanici LDP, u Srbiji je situacija drugačija, jer je, smatraju, sasvim lako organizovati ubistvo premijera.

Poslanici Nove Srbije su osudili pretnje upućene šefu države i, kao i ostale parlamentarne stranke, pozvali državne organe da reaguju, ali "ne po dvostrukim aršinima, kao kada se u medijima pojavila informacija da grupa od 18.000 članova preti Velimiru Iliću a niko nije reagovao".

Ista pravila, ukazali su oni, trebalo bi da važe i za predsednika, ministra, poslanika i običnog gradjanina i pretnje treba ozbiljno sankcionisati, ali "ni po babu, ni po stričevima", već svi budu podjednako zaštićeni.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.