Uska pruga stigla na Drinu

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uska pruga stigla na Drinu

„Ćirina” trasa od Dobruna do Višegrada, šansa za „čarobni turistički prsten”. – Na „Šarganskoj osmici” vozilo se čak 50.000 putnika

Mokra Gora – Uska „ćirina“ pruga, pošavši iz Srbije s padina Šargana i iz Mokre Gore, pa pre dve godine prešavši granicu sve do Dobruna, stigla je, evo, na Drinu, nadomak čuvene višegradske ćuprije. Završena je još jedna deonica obnove nekadašnje pružne trase, od Dobruna do Višegrada, pa će danas, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je najavljeno, završetak tih radova zajedno označiti predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Dosanjali su, tako, svoj san žitelji celog mokrogorskog i višegradskog kraja željni ponovnog povezivanja nekadašnjom uskom prugom. Pre tri i po decenije ona im je bila najvažnija veza sa svetom, pa potom nerazumnom odlukom ukinuta, a sada, zaslugom železnica Srbije i Republike Srpske, potpuno obnovljena (od Šargana do Višegrada duga je oko 50 kilometara), i to u turističke svrhe.

Živa je, naime, ovde ideja da se ceo ovaj kraj poveže u neobičan „čarobni turistički prsten“, kako su ga nazvali. Da turista u Mokroj Gori sedne u voz na uskoj pruzi, doveze se do Višegrada, pa odatle brodićem krene Drinom sve do jezera Perućac. Onda bi se autobusima išlo na Taru i Zlatibor, a sa tih planina ponovo u Mokru Goru. Ova vrlo sadržajna kružna tura, koja bi svakako imala mnogo poklonika, već postaje sasvim realna ovim završetkom pružne trase Dobrun–Višegrad.

A da te muzejske železnice zaista predstavljaju mamac za turiste, posebno one iz inostranstva, svedoči odličan promet koji, i u ovoj kriznoj godini, pravi popularna „Šarganska osmica“. Tokom ove sezone vožnje, od aprila do kraja avgusta, njome se, između Šargana i Mokre Gore, vozilo čak 50.000 putnika. To je najveći promet poslednjih godina, skoro za petinu veći nego prošle.

– Od tih putnika trećinu čine stranci. Najviše je bilo Slovenaca, koji uživaju u planinarenju i muzejskoj železnici, kao i Engleza, Nemaca, Francuza, Rusa, Kiprana i drugih. Rado ovde borave i kamperi iz sveta: pred leto je bilo četrdesetak Holanđana, u septembru toliko ih dolazi iz Belgije. Najviše gostiju iz inostranstva „ćirom“ se prevezlo u vreme Dragačevskog sabora trubača, mnogi su tada iz Guče ovde svratili, vozovi na „Osmici“ (idu tri puta dnevno) bili su krcati. Što se tiče domaćih gostiju, ima i organizovanih i porodičnih dolazaka – sumira za „Politiku“ Aleksandra Stamenić iz JP „Železnice Srbije“, menadžer „Šarganske osmice“.

A obnova uske pruge ne ide samo ka zapadu i Drini, već i na istok. Od Šargan Vitasa, prve stanice na „Osmici“, raščišćeno je više od pet kilometara pružne trase ka Kremnima. U oktobru, kako najavljuje Aleksandra Stamenić, počinje postavljanje šina (pravljenih još 1888. godine, a donetih sa ukinutih vojvođanskih pruga) na ovom pravcu, s namerom da se 300 metara pruge dnevno postavlja i do kraja godine sve završi. Tako će i u Kremna, selo proroka, opet stići „ćira“, a namera je da kasnije uska pruga silazi i ka Biosci, Vrutcima i Užicu.

B. Pejović

objavljeno: 28/08/2010
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarganska osmica stigla do Drine

Izvor: B92, 28.Avg.2010, 03:15

„Ćirina” trasa od Dobruna do Višegrada, šansa za „čarobni turistički prsten”. – Na „Šarganskoj osmici” vozilo se čak 50.000 putnika..Izvor: Politika..Uska „ćirina" pruga, pošavši iz Srbije s padina Šargana i iz Mokre Gore, pa pre dve godine prešavši...

Nastavak na B92...

Tadić u Užicu i Višegradu

Izvor: RTS, 28.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer RS Milorad Dodik posetiće Užice i Višegrad. Tadić i Dodik će razgovarati sa privrednicim u Užicu, otvoriti radove na graničnom prelazu Kotroman i otvoriti prugu uskog koloseka Mokra Gora - Višegrad...U poseti Užicu i Višegradu boraviće predsednik Srbije...

Nastavak na RTS...

U lijepom, starom gradu Višegradu

Izvor: RTS, 28.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer RS Milorad Dodik otvorili prugu uskog koloseka Mokra Gora-Višegrad. Voz "ćiro" stigao u Višegrad prvi put posle 32 godine. ..Građani Višegrada u Republici Srpskoj ovacijama su danas dočekali predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera RS Milorada Dodika koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.