Izvor: B92, 25.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže ostavku Šijakovića

Novi Pazar -- Mešihat IZ u Srbiji traži ostavku ministra vera Bogoljuba Šijakovića zbog saopštenja da reis-ul-ulema IZ BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji takođe je zatražio od predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se ograde od stava Ministarstva vera. Ministarstvo vera saopštilo je u petak da Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog pretnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je tokom boravka u više gradova Sandžaka izneo protiv Srbije.

"Ministarstvo vera je primilo k znanju reči Cerića i ozbiljno shvatilo pretnje koje je taj verski poglavar direktno i indirektvno uputio Srbiji i njenoj bezbednosti. Zbog toga smatramo da Mustafa Cerić nije dobrodošao gost u našoj zemlji", navelo je ministarstvo u tom saopštenju.

IZ u Srbiji, na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić i koja deluje u okviru Rijaseta u BiH, saopštila je da je na današnjoj vanrednoj sednici Mešihata ovakav stav ministarstva ocenjen kao uvreda i kleveta najvišeg autoriteta muslimana na Balkanu.

Mešihat je usvojio zaključak da takav stav ministarstva "jasno ilustruje" odnos državnih organa prema muslimanima u Srbiji i je to rezultiralo napadima na autonomnost i ravnopravnost Islamske zajednice.

"Nakon ovog skandaloznog čina, ministar vera Bogoljub Šijaković ne može biti faktor uspostave dobrih odnosa između države i verskih zajednica, zato od njega tražimo da podnese neopozivu ostavku", navodi se u zaključcima koje je Mešihat dostavio i medijima.

Ova verska zajednica zatražila je i od bošnjačkih ministara i poslanika da preispitaju svoje učešće u Vladi i Skupštini Srbije.

"Ukoliko se nadležni državni organi prema ovim zahtevima budu neodgovorno ophodili, Mešihat će prekinuti saradnju sa Ministarstvom vera", navodi se u zaključcima Mešihata IZ u Srbiji.

U Srbiji je Islamska zajednica podeljena na IZ u Srbiji koja je deo Rijaseta u BiH i Islamsku zajednicu Srbije koja je izabrala svog reisa Adema Zilkića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.