Tadićeva ostavka izazvala raspravu u srpskoj javnosti

Izvor: Southeast European Times, 05.Apr.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićeva ostavka izazvala raspravu u srpskoj javnosti

Ostavka predsednika Borisa Tadića otvorila je put održavanju predsedničkih izbora 6. maja.

05/04/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 5.4.2012.

Očekuje se da će odluka srpskog predsednika Borisa Tadića da podnese ostavku deset meseci ranije, kako bi se kandidovao za još jedan mandat, pomoći vladajućoj Demokratskoj stranci na opštim i lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << izborima sledećeg meseca, te pripremiti teren za suočavanje sa Srpskom naprednom strankom na parlamentarnim izborima.

Tadić je saopštio u sredu (4. aprila) da će se povući sa funkcije radi priprema za predsedničku kampanju. Očekuje se da će izbori biti održani 6. maja, istog dana za kada su zakazani lokalni i parlamentarni izbori.

Kao predsednik Demokratske stranke, Tadić će biti favorit za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora zajedno sa Tomislavom Nikolićem, liderom Srpske napredne stranke.

Međutim, Tadićeva ostavka takođe otvara nekoliko pitanja -- da li je država, koja je upravo ostvarila status kandidata za članstvo u EU, uprkos svom odbijanju da prizna Kosovo, dovoljno stabilna da sprovede predsedničke i parlamentarne izbore u isto vreme? I kako će dodavanje i predsedničke trke promeniti izglede na ostalim izborima?

Profesor Beogradskog univerziteta i saradnik Instituta društvenih nauka Dejan Vuk Stanković izjavio je za SETimes da je, prilikom donošenja te odluke, Tadić imao u vidu i državne i stranačke interese.

„Srbija je prošla kroz jedan period odnosa sa EU i pregovora sa Kosovom. Mislim da je ispravno, posle takvih događaja -- tokom kojih je vlada osporavana više puta -- da se svi takmiče na izborima i da se jasno vidi ko ima podršku građana. Ne postoji bolja prilika za to od opštih izbora“, rekao je on.

Tadićeva odluka verovatno će takođe pomoći demokratama. „Prema svim anketama, on je mnogo popularniji od svoje stranke; njegovo pojavljivanje u kampanji i na glasačkom listiću vratiće demokratama određeni broj glasača koji bi ili apstinirali ili glasali za nekog drugog“, rekao je Stanković.

On veruje da će predsednikova odluka imati dalekosežne posledice po parlamentarne izbore, zato što će se glasanje sada pretvoriti u obračun dve najjače stranke -- Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

„Postoji fenomen takozvanog simetričnog glasanja, jer su ljudi skloni da glasaju za nekog kandidata, a onda i za stranku koju on ili ona predstavljaju. S obzirom da će Tadić i Nikolić sada dominirati u kampanji, može se očekivati da će se biračko telo podeliti između demokrata i naprednjaka, dok će manje stranke bez jakih predsedničkih kandidata izgubiti glasove“, rekao je Stanković.

Petar Petković, portparol Demokratske stranke Srbije, koja je, prema anketama, jedna od stranaka koje će osvojiti manje od 10 odsto glasova, ne smatra da će Tadićeva odluka puno uticati na opšte izbore.

„Tadić je do sada, uprkos tome što se nalazi na predsedničkoj funkciji, bio veoma uključen u kampanju svoje stranke. Sada kada je zvanično predsednički kandidat, mislim da demokrate neće mnogo profitirati od toga, jer su građani Srbije iskusni birači koji znaju da treba da glasaju za programe i ideje koje im mogu doneti boljitak”, rekao je Petković za SETimes.

Nikolić nije bio iznenađen ostavkom predsednika. „Nadam se da će predsednička kampanja biti pravedna i bazirana na programima, za razliku od dosadašnje kampanje za parlament“, rekao je on.

Međutim, takođe se postavlja pitanje stabilnosti države u trenutku kada vlada ima tehnički mandat, a parlament i predsednik se suočavaju sa izborima.

Balint Pastor, zvaničnik Saveza vojvođanskih Mađara, stranke članice vladajuće koalicije, izjavio je da Tadićeva odluka nije dobra za stabilnost institucija. Pastor je rekao za SETimes da je, zbog institucionalne stabilnosti, predviđeno da mandati parlamenta i predsednika ne traju isti vremenski period, nego četiri i pet godina.

Međutim, Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, još jednog koalicionog partnera DS-a, smatra da je Tadić doneo dobru odluku. Izborni procesi su spojeni i država će uštedeti novac tokom tekuće teške krize.

„Sa druge strane, brzo ćemo dobiti i vladu i predsednika države sa punim mandatima, tako da možemo da nastavimo ka EU i da rešavamo velike ekonomske, političke i socijalne probleme sa kojima se suočavamo“, rekao je Ljajić za SETimes.

Stanković se slaže da je Tadićeva odluka bila ispravna. „Ne mislim da bi država bila stabilna kada bi Tadić ostao predsednik, a Nikolićeva stranka pobedila na opštim izborima. Zbog toga je bolje da se suoče na izborima sada, tako da pobednik može da ima pun legitimitet za teške odluke koje treba da budu donete“, kaže on.

Prema njegovim rečima, država može da bude uzdrmana samo incidentima na Kosovu.

„Ne očekujem bilo kakve dramatične događaje na Kosovu pre izbora, a biće dobro za kosovsko pitanje da Srbija sada dobije legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti“, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.