Tadićeva izjava o Kosovu izazvala međunarodnu uznemirenost

Izvor: Southeast European Times, 03.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićeva izjava o Kosovu izazvala međunarodnu uznemirenost

Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića o mogućnosti podele Kosova izazvala je žestoke reakcije u Prištini, ali predstavnici većine srpskih stranaka odbacili su njegove reči.

02/10/2008

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 02/10/08

Predsednik Boris Tadić izjavio je srpskoj državnoj televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u ponedeljak (29. septembar) da je podela Kosova i dalje opcija, mada se u ovom trenutku ona ne razmatra. Njegova izjava izazvala je žestoke kritike kosovskih zvaničnika i odbačena je od strane predstavnika većine srpskih stranaka, čak i članica vladajuće koalicije.

Reagujući na taj gnev, Tadić je u sredu istakao da je podelu pomenuo samo kao mogućnost, a ne kao rešenje. On je ponovio obećanje da će Beograd ponuditi široku autonomiju Prištini, ali da nikada neće priznati nezavisnost.

Tadić je u utorak rekao da ideja podele zaslužuje da bude razmotrena, ako pregovarači iscrpe sve druge opcije. "O pitanju podele razgovaraju intelektualci u Srbiji i međunarodna javnost... Ja mogu da razmišljam o tome samo ako su sve druge opcije iscrpljene, a da li bih ja izabrao to rešenje, o tome bi sada bilo suviše hipotetički govoriti", rekao je Tadić.

Tadićeva izjava razljutila je zvaničnike u Prištini, gde je predsednik Fatmir Sejdiu naglasio da je Kosovo nezavisna i međunarodno priznata država. "Mi [Kosovo] smo država i svaka druga ideja je uzaludna", rekao je Sejdiu. Premijer Hašim Tači pozvao je Srbiju da odustane od takvih ideja ako želi da se pridruži EU.

Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da su Sjedinjene Države "protiv podele Kosova ". Manter je dodao da su mu određeni srpski zvaničnici pružili uveravanja da Tadić nije predložio podelu Kosova.

Međunarodne organizacije takođe su osudile tu ideju. Aleksander Ivanko, portparol UNMIK-a, rekao je da se misija protivi podeli Kosova. Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, rekla je da ni EU nikada nije podržavala podelu.

Čak i među partnerima u vladajućoj koaliciji u Beogradu, Tadićeve reči su izazvale zabrinutost. Dušan Bajatović, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, članice koalicije, odbacio je ideju podele Kosova, ali je naglasio da bi Kosovo trebalo da ima široku autonomiju unutar Srbije.

Određene opozicione stranke optužile su Tadića za priprema teren za priznavanje nezavisnosti Kosova pod pritiskom Sjedinjenih Država i EU.

Neki analitičari upozoravaju da dve trećine preostalih kosovskih Srba živi južno od reke Ibar, čime se komplikuje svaki pokušaj da se Kosovo podeli, a da se oni ne ostave u novoj državi.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.