Tadićev plan u pet tačaka

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev plan u pet tačaka

Beograd -- Boris Tadić izneo je plan u pet tačaka, čiji je cilj stvaranje ekonomski razvijene Srbije koja će u roku od pet godina završiti pregovore o članstvu u EU.

Kandidat za predsednika Srbije je, govoreći na 13. foruma menadžera u Beogradu, istakao da će se Srbija u narednih pet godina naći red velikim izazvima i da zato na njenom čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da bude osoba koja ima jasnu strategiju razvoja do 2017. godine.

Prva tačka Tadićevog predsedničkog plana odnosi se upravo na proces evrointegracija, i predvidja da pregvori o članstvu počnu do kraja godine, i da se, kao u slučaju Slovačke, završe za pet godina, što je i period u kojem treba da bude izvršen proces reformi u svim oblastima društva.

Srbija procesu evrointegracija, kako je objasnio Tadić, pristupa racionalno, i rukovodi se ne emocijama već principom korisnosti, jer shvata da je to najlakši i najefikasniji način da sebi osigura željeni razvoj.

Druga tačka plana je ekonomski razvoj baziran na poljoprivredi, industrijalizaciji i stranim investicijama, a pre svega na izvozu. Izraženo brojkama, Srbija bi za pet godina trebalo da duplira učešće izvoza u bruto domaćem proizvodu, a izvozni potencijal biće povećan ulaganjem u poljoprivredu i standardizaciju prizvodnje, kao i privlačenjem stranih investicija.

I ulaganje u obrazovanje je, kao treća tačka Tadićevog plana, jedan od elemenata ekonomskog oporavka Srbije, a rezultat bi trebalo da bude udvostručavanje broja visokoobrazovanih za pet godina.

"Obrazovanje je pretpostavka razvoja, naš cilj je šest odsto BDP za obrazovanje, i mora se dramatično povećati procenat visokoobrazovanih i pospešivati mladi da upisuju fakultete koji su upotrebljivi sa stanovišta ekonomskog razvoja", rekao je Tadić.

Četvrta tačka Tadićevog plana podrazumeva završetak borbe protiv organizovanog kriminala i sprovodjenje sistemskih mera za iskorenjivanje korupcije, a peta rešavanje zamrznutog konflikta na Kosovu i Metohiji u saradnji sa medjunarodnom zajednicom.

"Sa ovako koncipiranim odnosom prema Kosovu ne možemo dalje i zato sam predložio plan u četiri tačke, koji ne podrazumeva ni podelu ni priznanje", poručio je Tadić.

On je podsetio da taj plan podrazumeva specijalni status za sever Kosova, specijalni status za srpske crkve i manastire, široku lokalnu samoupravu i posebne bezbednosne garancije za Srbe južno od Ibra i rešavanje pitanja oduzete srpske privatne i državne imovine.

"Možemo da postignemo mnogo u vremenu ispred nas, ponekad ovaj plan liči na nemoguću misiju, ali uveren sam da možemo da postignemo značajne rezultate", istakao je Tadić, koji je, prema rečima organizatora, pozvan na panel u organizaciji Srpske asocijacije menadžera kao osoba najzaslužnija za privlačenje investitora prethodnih godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.