Tadić završio posetu Visokim Dečanima

Izvor: Blic, 07.Jan.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić završio posetu Visokim Dečanima

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je danas božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji. Tadić je svima koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira na veru i nacionalnost, uputio poruku mira.

Srećan Božić!

Intergrisana redakcija kompanije Ringier Axel Springer čestita Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Srećan Božić!

Predsednik Srbije je rekao da se na ovaj dan može samo uputiti poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mira jer je mir potreban svima.

On je istakao da je njegova poruka mira ujedno i reagovanje na jučerašnji incident, kada su aktivisti pokreta "Samoopredeljenje" u centru Dečana kamenicama zasuli kolonu vozila u kojem je bio Tadić na putu ka manastiru, gde je proveo Badnje veče i Božić.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u Visokim Dečanima ponovio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Na pitanje novinara posle liturgije u manastiru Visoki Dečani da li će ikada priznati nezavisnost Kosova, Tadić je odgovorio da je njegov odgovor poznat i kratak.

"Vi znate koji je moj odgovor. On je kratak i jasan - nikada", podvukao je predsednik Srbije.

Liturgiji, koja je počela u osam sati, prisustvuju, između ostalih, šef Euleksa Gzavije de Marnjak i komandant Kfora Erhard Drevs.

Posle liturgije obaviće se pričest, a potom će biti priređen božićni ručak, čime će predsednik Srbije završiti posetu manastiru Visoki Dečani, gde je proveo Badnje veče i Božić.

Povodom posete predsednika Tadića bile su povećane mere bezbednosti kako u samom manastiru i oko njega, tako i na putu koji je koristio predsednik Srbije za dolazak do Dečana. Tadić je doputovao preko Merdara kolima do Visokih Dečana, a njegov dolazak je bio pomeren na više sati zbog protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Podujevu i Dečanima.

Božićna liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu

Patrijarh Irinej služi od 9 sati božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji, pored mnogih građana, prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije, potpredsednik Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. Službi prisustvuje i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Liturgiji prisustvuje i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i zvaničnici drugih verskih zajednica u Srbiji. Na Božićnu službu došao je i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Sutra, na drugi dan Božića, patrijarh će liturgiju služiti u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu. Patrijarh Irinej će 9. januara biti u Republici Srpskoj, gde će povodom krsne slave RS, Svetog Stefana, obaviti osvećenje slavskog žita i kolača.

Patrijarh Irinej u Sabornoj crkvi

Ivica Dačić sa Aleksandrom i Katarinom Karađorđević na liturgiji

Tomislav Nikolić, Vladimir Božović i Srđan Srećković

Među vernicima u Sabornoj crkvi je bilo i dece

Lomljenje božićne česnice u podne

Tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu biće organizovano danas u podne kod Terazijske česme.

Česnica će biti teška 50 kilograma i u njoj će biti tri zlatnika. Božićnu pogaču će napraviti pekara "Toma", a zlatne dukate će darivati preduzeće "Jablanica" iz Beograda.

Lomljenje česnice u centru Beogradu organizuje se svakog Božića u prethodne dve decenije.

Beograđani će prvi put česnicu lomiti i ispred Crkve rođenja svetog Jovana Krstitelja na Voždovcu. Ta pogača biće, takođe, teška 50 kilograma, a u potragu za zlatnicima moći da krenu samo deca, jer su zlatnici namenjeni najmlađim sugrađanima.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Božićnu liturgiju u Novom Sadu služio episkop bački Irinej

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu, božićnu liturgiju služio je danas episkop bački Irinej, uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

Pred mnogobrojnim vernicima pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Jutrenja i liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića održane su u pravoslavnim hramovima širom Vojvodine.



Božić se slavi i na severu Kosova

Liturgijama koje su služene u hramovima i crkvama na severu Kosova i Metohije, jutros se obeležava Božić u ovom delu pokrajine.

Liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojoj je prisustvovalo oko stotinak vernika, služili su sveštenici i đakoni, a pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Služba je održana i u drugim crkvama i hramovima na severu Kosova, a jedan od lokalnih sveštenika pričestio je zatvorenike u zatvoru u severnom delu Mitrovice.

U Kosovskoj Mitrovici božićnu atmosferu upotpunjava sneg koji pada od ranih jutarnjih sati, a povremeno se čuje i pucnjava kojom na tradicionalan način Srbi proslavljaju Hristovo rođenje.

U toku dana vernici će organizovano obići hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je stradao tokom martovskog nasilja Albanaca 2004. godine.

Povezane vesti: Tadić iz Visokih Dečana uputio poruku mira Tadić za božićne praznike na Kosovu Drevs: Ne verujem u Tadićevu izjavu dok ne vidim rezultate Bez dogovora Tadića i Srba, barikade ostaju Jake snage Kfora stigle kod barikade u mestu Rudare
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.