Tadić zastupao stavove Srbije

Izvor: RTS, 06.Nov.2010, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić zastupao stavove Srbije

Boris Tadić u Vukovaru nije zastupao lične stavove, već stavove države Srbije, rečeno u Kabinetu predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić u Vukovaru nije zastupao lične stavove, već stavove države Srbije, rečeno je agenciji Tanjug u Kabinetu predsednika Srbije, povodom reagovanja u hrvatskoj javnosti na taj događaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Deo, uglavnom neslužbene, hrvatske javnosti, naime, za razliku od zvaničnog Zagreva, nastoji da minimizira značaj Tadićeve posete Ovčari kod Vukovara i da relativizuje njegovo izvinjenje tumačenjima da je reč o ličnom stavu Borisa Tadića.

Sa takvim tumačenjima su još pre posete istupili funkcioneri Hrvatske stranke prava, čije pristalice su Tadića u Vukovaru dočekale s kontradiktornim zahtevima na transparentima, poput "Izvinjenje, a ne žaljenje" i "Pardon nije dovoljno".

"Tadić dolazi neslužbeno, dakle svi gestovi i svi stavovi Borisa Tadića su isključivo privatni, znači oni nemaju snagu službene politike", izjavio je funkcioner HSP-a Petar Macut, a potom su takve teze iznete u emisijama HRT-a i TV Nove.

Macut je takođe rekao da će srpski predsednik, ukoliko se i izvini, po povratku u Beograd reći da je to njegov lični stav, a ne stav zvaničnog Beograda.

Na pitanje o tome u u Kabinetu predsednika Republike ističu: "Poseta predsednika Tadića nije bila lična, već radna".

"Sve što je predsednik Tadić rekao u Vukovaru, Ovčari i Paulin Dvoru je zvaničan stav, stav države Srbije", rekli su Tanjugu u Tadićevom Kabinetu.

To je još za vreme posete naznačio i Tadić, poručivši da lični gestovi u procesu pomirenja nisu dovoljni.

"Naš napor je da otvorimo drugačiju stranicu istorije. Ona podrazumeva lične geste, ali i pravnu proceduru i nije dovoljno da dva pojedinca daju svoj doprinos, već i države moraju da daju doprinos", rekao je Tadić.

Zapadni mediji su, inače, jednoglasno ocenili da poseta predsednika Srbije Vukovaru "predstavlja dosad najoštriju osudu zločina iz vremena rata i simboličan korak pomirenja dveju zemalja, posle višegodišnjih uzajamnih optužbi za zverstva".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.