Tadić uputio telegram saučešća zbog nesreće u Rusiji

Izvor: Politika, 21.Jun.2011, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić uputio telegram saučešća zbog nesreće u Rusiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu zbog avionske nesreće u kojoj su prošle noći poginule 44 osobe.

„Najiskrenije saosećamo sa porodicama poginulih i ruskim narodom. Primite izraze mog dubokog saučešća”, naveo je predsednik Srbije u telegramu.

-----------------------------------------------

Avionska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nesreća u Rusiji, 44 poginulih

MOSKVA – Najmanje 44 osobe su poginule sinoć u avionskoj nesreći kod Petrozavodska, u Kareliji na severozapadu Rusije, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

„Prema najnovijim informacijama, 52 ljudi je bilo u avionu, 44 je poginulo i osam je povređeno”, rekao je zvaničnik ministarstva za RIA Novosti.

Avion „tupoljev 134” aviokompanije Ruser, star 31 godinu, pokušao je sinoć nešto pre ponoći da sleti na autoput udaljen jedan kilometar od aerodroma Petrozavodska, rekao je isti izvor. Od udara trup aviona se razbio i letilica se zapalila.

Avion koji je imao 43 putnika i devet članova posade leteo je od Moskve do Petrozavodska, glavnog grada ruske republike Karelija, koja se graniči s Finskom.

Osam preživelih s jakim opekotinama prebačeni su u bolnici. Sedam od njih je u „izuzetno teškom stanju”, rekla je portparolka ministarstva Irina Andrijanova za RIA Novosti. Među njima je i desetogodišnje dete.

Tela su razbacana po autoputu, rekao je jedan izvor agenciji Interfaks i ispričao da je prizor zastrašujući.

Direktor aerodroma Petrozavodsk Aleksej Kuzmitski je rekao, kako prenosi Interfaks, da je moguće da se nesreća dogodila zbog loših vremenskih uslova. U trenutku nesreće padala je kiša i bila je jaka magla u toj oblasti.

Drugi zvaničnik je, međutim, rekao, kako prenosi Itar-Tas, da je moguće da se nesreća dogodila i zbog kvara pomoćnog sistema za sletanje na aerodromu.

„Ne rade svetla jakog intenziteta na pisti koja je trealo da budu upaljena u slučaju lošeg vremena”, rekao je taj zvaničnik i dodao da je prvo pitanje da se sazna zašto avion nije pokušao da sleti na pistu nego na autoput.

Interfaks navodi da su dve crne kutije nađene.

---------------------------------------------------

Stručnjaci za pad ruskog aviona okrivljuju posadu

MOSKVA - Za noćašnju nesreću ruskog aviona „Tupoljev 134” na severozapadu Rusije, po oceni eksperata su najverovatnije krivi piloti.

Od 52 putnika i članova posade, u Kareliji, kod Petrozavodska, poginule su 44 osobe, a osam je u teškom stanju.

Zvanični predstavnik Rosavijacije saopštio je da se nesreća dogodila pošto je avion „iz nejasnih razloga promenio kurs i počeo preuranjeno spuštanje”.

„Ustanovljeno je da je avion iz nejasnih razloga otišao bočno od piste nekoliko stotina metara, i takođe, počeo preuranjeno spuštanje, zbog čega je naleteo na drveće i udario u električne linije”, kazao je predstavnik.

Avion je trupom udario o auto-put, polomio se i zapalio.

Šef Rosavijacije Aleksandar Neradko naveo je da je pre udara o zemlju avion bio ceo, i da pre udara u drveće nema tragova požara ili eksplozije.

Prvi potpredsednik Vlade Sergej Ivanov kazao je da je „greška pilota u lošim vremenskim uslovima očigledna”, navodeći da je avion otišao udesno od piste za sletanje.

Naveo je da je pilot do poslednjeg trenutka vizuelno tražio pistu koju nije video.

Dispečer aerodroma Petrozavodsk Sergej Šmatko novinarima je rekao da je posada odlučila da sleti bez obzira na gustu maglu, noć i lošu vidljivost.

„Loša viljivost zbog guste magle, svega 2.100 metara, mrak, teški vremenski uslovi! Ali (kapetan posade) Fjodorov je odgovorio da će spustiti avion vizuelno”, kazao je on, prenosi internet portal Lajf njuz.

„Ne mogu da kažem da se na aerodromu nije ništa videlo. To se zove 'minimalni uslovi vidljivosti'. U principu, i pod takvim uslovima letelica može da se prizemlji”, dodao je on.

On je odbacio pretpostavke da je uzrok nesreće moglo biti isključivanje osvetljenja pistw. Naveo je da se to desilo za vreme havarije, a ne pre nje.

Šmatko, kao i potpredsednik Vlade Ivanov, su nesreću uporedili sa proslogodišnjom tragedijom kod Smoljenska gde se srušio avion predsednika POljske Leha Kačinjskog.

Predsednik Republike Karelija Andrej Nelidov kazao je da tehničko stanje aerodroma odgovara međunarodnim standardima, te to nije mogao biti uzrok nesreće.

Beta

objavljeno: 21.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.