Tadić u poseti Crnoj Gori

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Jul.2010, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u poseti Crnoj Gori

Podgorica, Cetinje -- Predsednik Srbije Boris Tadić boravi u poseti Crnoj Gori. Najavljeno je potpisivanje ugovora o izručivanju optuženih za organizovani kriminal i korupciju.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Crnoj Gori sa predsednikom i premijerom te zemlje Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Tadić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Crnoj Gore. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore Filip Vujanović je jutros dočekao Tadića na aerodromu Golubovci, uz najviše državne počasti, počasnu gardu i intoniranje himni dve države.

U istom danu kada je Boris Tadić stigao u Podgoricu, crnogorska Vlada donela je odluku o potpisivanju ugovora koji Srbija već ima sa Hrvatskom - o međusobnom izručenju državljana optuženih za kriminal i korupciju.

Predsednik Srbije posetio je i kompaniju M-tel, koja je u vlasništu Telekoma Srbija, a ambasada Srbije u Podgorici povodom dolaska predsednika Tadića priređuje prijem u hotelu "Podgorica".

Takođe, tokom Tadićeve posete Crnoj Gori planiran je i njegov odlazak u selo Smriječno u opštini Plužine, u kome je rođen njegov otac.

Specijalno za tu priliku, opštinske vlasti angažovale su mehanizaciju da bi popravile makadamski put koji vodi ka rodnoj kući oca predsednika Srbije.

Štampa u Podgorici navodi da svi u Crnoj Gori, počev od Tadićevog domaćina, predsednika Vujanovića, do prosrpskih opozicionih partija, poglavara Mitropolije i običnih građana, od posete očekuju mnogo, jer bi ona trebalo da označi početak nove, zdravije faze odnosa dve zemlje.

Šta se može očekivati kao rezultat posete Borisa Tadića Crnoj Gori možete čitati u posebnoj vesti.

Budućnost u Evropskoj uniji

Boris Tadić i Filip Vujanović saglasili su se da je budućnost dve zemlje u Evropskoj uniji.

Filip Vujanović je na konferenciji za novinare posle sastanka na Cetinju rekao da je Tadiću preneo "odlučnost Crne Gore da ubrzano ide prema NATO integraciji" i očekivanje Podgorice da Beograd razume tu važnu "integracionu potrebu Crne Gore".

Boris Tadić je kazao da Beograd "potpuno otvoreno i iskreno podržava nameru Crne Gore da postane punopravna članica NATO-a", ali da će Srbija zadržati neutralan status.

On je rekao da Srbija želi da doprinese ostvarivanju najvišeg stepena bezbednosti u regionu i da je konkretan rezultat njegove posete Crnoj Gori zajednička spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih i optuženih za organizovani kriminal i korupciju.

Tadić je naveo da Srbija "ne pokazuje razumevanje" za crnogorsku odluku da prizna Kosovo i da ona ima i praktičnu posledicu a to je pitanje razgraničenja.

Tadić je rekao da je sa sagovornicima u Crnoj Gori razgovarao o pitanjima razgraničenja u regionu i u tom smislu ocenio da ostaju neka otvorena pitanja razgraničenje Srbije s Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

"Našu regionalnu saradnju moramo da fokusiramo na tom planu", kazao je Tadić i naveo da su to obaveze evropskih integracija.

Vujanović i Tadić o Kosovu

Crnogorski predsednik Filip Vujanović pozvao je Prištinu i Beograd da bez isključivosti razgovaraju o problemima, jer je to u interesu čitavog regiona.

Tadić je rekao da je Beograd potpuno spreman da pronađe kompromisno rešenje za budući status Kosova i naveo da se nada da će posle mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu biti omogućeni pregovori o budućem rešenju za Kosovo.

Vujanović i Tadić su ocenili da odnosi dve države idu uzlaznom putanjom.

Oba predsednika su izrazila interes za očuvanje nacionalnog identiteta Crnogoraca u Srbiji i Srba u Crnoj Gori.

Tadić je kazao da je srpski narod u Crnoj Gori autohton i naveo da očekuje da će zvanična Podgorica poštovati prava Srba tokom popisa 2011. u smislu zaštite njihovog identiteta.

Vujanović je rekao da država Crna Gora ne treba da se meša u pitanje nacionalnih zajednica koje svoj osećaj treba slobodno da ispoljavaju.

Tadić je kazao da je prethodno u Podgorici pozvao Mila Đukanovića da dođe u Beograd i da je njegov utisak da je crnogorski premijer prihvatio poziv.

Tadić je s crnogorskim zvaničnicima razgovarao i o ekonomskim pitanjima i u tom smislu je zajednički konstatovano da postoji veliki prostor za unapređenje te saradnje, posebno u oblasti transporta i energetike.

Vujanović je, objašnjavajući zašto je izostao sastanak Tadića i predsednika Skupštine Ranka Krvokapića, što je bilo u fokusu medija, rekao da je to stvar protokola koji je zajednički dogovoren.

Đukanović-Tadić uglavnom o ekonomiji

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je razgovor sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem bio veoma koristan i da je doprineo boljem razumevanju i pravilnoj identifikaciji prioriteta u budućim odnosima dve države.

Đukanović i Tadić posle susreta u Podgorici nisu davali izjave novinarima, a nije bilo ni saopštenja za javnost.

Đukanović je detalje njihovog razgovora izneo posle sastanka sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

O "kreiranju" opozicije

Milo Đukanović je kazao da sa tadićem nije detaljnije razgovarao o ranijoj optužbi da je crnogorska opozicija kreirana u kabinetu predsednika Srbije, navodeći da ga je upoznao s tim, ali da to nije bila dominantna tema današnjih razgovora.

"Ocene koje sam naveo nisam izneo u žaru predizborne kampanje i nisam ih izneo a da nisu utemeljene na činjenicama kojima raspolažu nadležne bezbednosne strukture Crne Gore. To je nešto sa čim sam upoznao Tadića, ali to nije dominiralo u našim razgovorima", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je kazao da su u fokusu pažnje razgovora sa Tadićem bile ekonomske teme, dostignuti nivo saradnje i mogućnosti za bolje korišćenje neiskorišćenih rezervi u bilateralnoj saradnji.

"Glavni deo tih rezervi identifikovan je u ekonomskoj sferi. Pored zadovoljstva da se ostvaruje dobra saradnja u trgovini, respektabilna saradnja u investicijama i turističkom prometu, najdetaljnije smo razgovarali o tome kako realizovati krupne infrastrukturne projekte”, naveo je Đukanović.

On je objasnio da se to pre svega odnosi na auto-put Bar-Beograd, kao deonicu puta koji je veza sa Budimpeštom, Bukureštom i ostalim centrima srednje Evrope i dodao da su dvojica zvaničnika govorila i o nastavku realizacije projekta rekonstrukcije železnica Srbije i Crne Gore, boljem korišćenju energetskih potencijala i unapređenju u oblasti turizma.

"Dotakli smo se i otvorenih pitanja u regionu kao što su značaj brzog i kvalitetnog rešenja za prevazilaženje postojeće nefunkcionalnosti BiH, jer je stabilna Bosna interes cijelog regiona, kao i o ostalih nedovršenim pitanja - odnosa Srbije i Kosova, Makedonije i Grčke i drugih", naveo je predsednik crnogorske Vlade.

On je naveo i da je sa Tadićem razgovarao o mogućem pospešivanju razmene iskustava Crna Gore i Srbije na evropskom i evroatlantskom putu.

Kosovo najveće opterećenje u odnosima

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

Podgorica je u međuvremenu priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, oktobra 2008. godine, što je, uz druga otvorena pitanja, pa i nesporazume povodom akcija na hapšenju pripadnika organizovanog kriminala i lokalnih izbora u Crnoj Gori, opteretilo odnose Srbije i Crne Gore.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je u tom kontekstu nedavno ocenio da se "odsustvo redovnijeg političkog dijaloga koristi često za isijavanje viška emocija i za dnevnopolitičku zloupotrebu određenim povodima od strane pojedinaca i raznih interesnih grupa, što uz neka istorijska opterećenja baca senku na naše odnose".

Predsednik Srbije je uoči posete u intervjuu za crnogorsku televiziju učinio još jedan pokušaj da "razveje" tu senku i otkloni svaku sumnju u činjenicu da Srbija nema ni interesa, ni želje, da osporava crnogorsku državnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.