Tadić u Njujorku

Izvor: RTS, 20.Sep.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Njujorku

Evrointegracije i format budućeg dijaloga sa Prištinom biće teme razgovora predsednika Borisa Tadića sa najvišim svetskim zvaničnicima u Njujorku. Srbija svesna svoje odgovornosti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, rekao Tadić na plenarnom sastanku UN o milenijumskim ciljevima razvoja. Na 65. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će svetski lideri izložiti svoje poglede na najznačajnija globalna i regionalna pitanja, srpsku delegaciju predvodi  predsednik Boris Tadić.

Govoreći na plenarnom sastanku Ujedinjenih nacija o milenijumskim ciljevima razvoja, Tadić je izjavio da je solidarnost sa zemljama u razvoju jedini način da se očuvaju prirodna bogatstva planete i osigura zdravlje i prosperitet čitavog čovečanstva.
Tadić je poručio da je Srbija svesna svoje odgovornosti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, kada je reč o ostvarivanju tih ciljeva.
Predsednik Srbije će, u Njujorku, imati mnoštvo bilateralnih susreta sa predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova zemalja članica UN.
"Rano je za spekulisanje o modalitetu dijaloga sa vlastima u Prištini, ali je važno definisati format i osnovne teme", poručio predsednik Srbije za RTS.
Predsednik je najavio da će, u četvrtak, o tome razgovarati sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton.
On je dodao da je to nastavak dijaloga sa Unijom posle usklađivanja rezolucije o Kosovu, čime je definisan proces koji treba da reši mnoga tekuća životna pitanja građana Kosova, ali i smanji rizike od novih konflikata.
"Samo na taj način svi zajedno možemo postati deo EU i ući u jedan ujedinjeni politički proces, koji treba da obezbedi ekonomski razvoj i sigurnost za sve ljude koji žive u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je predsednik Republike.
U Njujorku, međutim, Kosovo i Metohija neće biti jedina tema. Srpska delegacija razgovaraće sa predstavnicima evropskih institucija, pre svega, o procesu pridruženja naše zemlje Evropskoj uniji, rekao je Tadić.
Tadić podseća da je Srbija jedan od lidera u borbi protiv organizovanog kriminala i da je rešena da u regionu bude faktor stabilnosti.
O investiranju u Srbiju 
Na simpozijumu Putevi prosperiteta, u Harvard klubu, u Njujorku, Tadić će u sredu govoriti o mogućnostima investiranja u Srbiju, a na generalnoj debati Generalne skupštine nastupiće u subotu.
Generalna skupština UN će se, od ponedeljka do srede, baviti milenijumskim ciljevima razvoja. Na tom specijalnom sastanku, u nastupima najviših predstavnika država članica videće se dokle se stiglo na tom planu.
Milenijumski ciljevi razvoja naziv je za osam ciljeva koje su se sve članice UN, deklaracijom potpisanom u septembru 2000, obavezale da pokušaju da ostvare do 2015. godine.
Tu spadaju iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, promovisanje jednakosti polova, smanjenje smrtnosti kod dece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv side i drugih bolesti, obezbeđenje ekološke održivosti i stvaranje globalnog partnerstva za razvoj.
U četvrtak, počinje generalna debata koja predstavlja seriju istupanja, na kojima najviši predstavnici država iznose svoje poglede na međunarodnu situaciju i na ono što smatraju da je značajno za njihovu zemlju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.