Tadić u Makedoniji sa srpskom zajednicom

Izvor: Studio B, 17.Dec.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Makedoniji sa srpskom zajednicom

Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio je zvaničnu posetu Makedoniji susretom sa predstavnicima srpske zajednice u Kučevištu, nedaleko od Skoplja.

Predsednik Srbije posetio je u tom mestu srpski kulturno-prosvetni i informativni centar Vuk Karadžić i osnovnu školu Sveti Ćirilo i Metodije. Tadić se zatim uputio na Zebrnjak, gde polaže venac na spomenik u čast poginulim srpskim vojnicima u Kumanovskoj bici.

Posetom srpskoj zajednici, predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << završava dvodnevnu zvaničnu posetu Makedoniji.

Tadić je juče razgovarao sa makedonskim državnim vrhom i učestvovao na biznis Forumu Srbija-Makedonija. Razgovori koje je tom prilikom vodio i poruke koje su on i njegov domaćin, makedonski šef države, Đorđi Ivanov uputili javnosti imale su značajan ođek u makedonskoj javnosti.

Svi elektronski i pisani mediji u Skoplju opširno su danas izvestili o poseti predsednika Srbije, ističući da su Tadić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov istakli da je, i pored svih prepreka, perspektiva obeju zemalja u EU.

Goruća pitanja za ustavno ime Makedonije i problem Kosova čine da dve zemlje budu saveznici u naporima da objasne Evropskoj uniji da su to suštinska pitanja u kojima nije moguće praviti ustupke, ocenila je privatna nacionalna televizija "Kanal 5", prenoseći izjavu predsednika Tadića.

Javni radio-difuzni servis, državna televizija MRTV, objavila je izjave sa pres konferencije predsednika Srbije i Makedonije, navodeći da su istakli da dve zemlje povezuju i prijateljstvo i nevolje. Najtiražniji list "Dnevnik" piše da su se Ivanov i Tadić u "tet a tet" susretu fokusirali na pitanja EU, Kosova i Grčke, kao i na problem između Makedonske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve, i u okviru toga na "slučaj Vraniškovski".

Privatna nacionalna televizija "Sitel" navodi da je Tadić rekao da njegova poseta nije povezana sa hapšenjem Jovana Vraniškovskog, navodeći da je to posao makedonskih sudova u koji se Srbija neće mešati.

Što se tiče spora MPC-SPC, obojica predsednika očekuju da dve crkve to što brže reše i da se time ne opterećuju međudržavni odnosi, objavila je ta TV, dodajući da Makedonija još čeka odobrenje Beograda na zahtev koji je predsednik Ivanov uputio za pristup arhivama SFRJ.

Ta televizija navodi da je predsednik Tadić istakao optimizam koji postoji u Makedoniji, uprkos tome što tri godine zemlja čeka datum za pregovore sa EU, dok su se u Srbiji neki političari obeshrabrili zbog toga što zemlja nije dobila status kandidata u prvom pokušaju.

Dnevni list "Vest" ističe izjave dvojice predsednika da su perspektive Makedonije i Srbije u EU, i pored svih prepreka, koje ih neće obeshrabriti. "Dnevnik" najavljuje da će u ponedeljak objaviti intervju sa predsednikom Tadićem i prenosi da je on izrazio zadovoljsto što u Makedonju dolazi sa rezultatima istraživanja javnog mnjenja prema kojima su Srbima, kao susedi, najbliži Makedonci.

Dnevni list "Utrisnki vesnik" piše da su predsednici Tadić i Ivanov pružili jedan drugom ruke "nakon crvenog kartona od EU". List navodi da je Tadić Vraniškovskog nazvao "gospodinom, a ne poglavarom", istićući njegov stav da je to crkveno pitanje koje ne sme opterećivati odnose dveju zemalja, i da njegova poseta nema veze s tim slučajem.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.