TADIĆ DANAS U POSETI KUČEVIŠTU I NA ZEBRNJAKU

Izvor: Kurir, 17.Dec.2011, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ DANAS U POSETI KUČEVIŠTU I NA ZEBRNJAKU

Predsednik Srbije Boris Tadić poseti je srpski kulturno-prosvetni i informativni centar "Vuk Karadžić" i osnovnu školu "Sveti Ćirilo i Metodije"

SKOPLJE - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas srpskoj zajednici u Kučevištu, nedaleko od Skoplja, da je za njega kao predsednika vitalno pitanje da se očuva identitet srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naroda gde god da se on nalazi, a da oni treba da čuvaju Makedoniju, a vole Srbiju.

Po dolasku u selo, u kojem živi nešto više od 3.000 stanovnika, pripadnika srpske etničke zajednice, Tadić je prvo posetio srpski kulturno-prosvetni i informativni centar "Vuk Karadžić", gde su ga upoznali sa aktivnostima centra od njegovog osnivanja januara 2009.

Predsednik Srbije je zatim posetio i obližnju osnovnu školu "Sveti Ćirlilo i Metodije" u kojoj od ukupno 200 đaka, njih svega 60 i to svih razreda, pohađa nastavu na srpskom jeziku. Dočekan hlebom i solju, predsednik Tadić je posle mnogo godina, zajedno sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i pomoćnikom ministra spoljnih poslova Zdravkom Ponošem, seo u školsku klupu kako bi odgledao đačku priredbu i porazgovarao sa srpskim učenicima.

Veoma dirnut dočekom, priredbom i porukom da će "Kučevište pamtiti to što je prvi put ugostilo predsednika Srbije", Tadić se stavio đacima na raspolaganje za sva moguća pitanja.

Đake je zanimalo kakav je predsednik Tadić bio đak, da li je kao mali bio nestašan, ko mu je bila prva simpatija, koji su mu omiljeni sportovi i da li može da pomogne da njihovu školu poseti Novak Đoković.

Tadića je, s druge strane, interesovalo zašto se oblast u kojoj se nalazi Kučevište zove Skopska Crna Gora. Objasnili su mu da se ta oblast, zbog brojnih srpskih manastira i crkava iz doba Nemanjića prvobitno zvala Sveta Skopska Crna Gora, ali da je naziv promenjen pošto su Turci mnoge od tih manastira spalili. Deca su na kraju razgovora uručila Tadiću poklon - ručni rad od drveta.

Predsednik Tadić je potom na brdu Zebrnjak položio venac na spomenik koji je podignut u čast poginulih srpskih vojnika u Kumanovskoj bici 1912. godine.

Na vencu koji je Tadić položio pisalo je: Slavom ovenčanim precima, predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije je zatim ušao u kosturnicu u sastavu spomenika gde je u knjigu utisaka upisao: Večna slava hrabrim junacima Kumanovske bitke.

Kumanovskom bitkom okončan je Prvi balkanski rat. Spomenik je ugrožen eksploatacijom kamena u obližnjem rudniku, a zamenik makedonskog ministra kulture Dragan Nedeljković upoznao je Tadića o planovima za njegovu obnovu.

Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić danas završava posetu Makedoniji

Izvor: Blic, 17.Dec.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić danas završava dvodnevnu posetu Makedoniji posetom Kučevištu. Tadić će obići Srpski kulturno-prosvetni i informativni centar "Vuk Karadžić" i Osnovnu školu "Sveti Chirilo i Metodije" u Kučevištu, a potom će položiti venac i upisati se u spomen knjigu na spomeniku...

Nastavak na Blic...

Tadić sa Srbima u Makedoniji

Izvor: RTS, 17.Dec.2011

U okviru dvodnevne posete Makedoniji, predsednik Srbije Boris Tadić posetio srpski kulturno-prosvetni i informativni centar "Vuk Karadžić" u Kučevištu i Osnovnu školu "Sveti Ćirilo i Metodije"...Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio je danas zvaničnu posetu Makedoniji susretom sa predstavnicima...

Nastavak na RTS...

Tadić posetio Kučevište u Makedoniji

Izvor: Politika, 17.Dec.2011

SKOPLJE –Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je danas u Kučevištu, nedaleko od Skoplja, srpski kulturno-prosvetni i informativni centar „Vuk Karadžić” i osnovnu školu „Sveti Ćirilo i Metodije”...Po dolasku u selo, u kojem živi nešto više od 3.000 stanovnika, pripadnika srpske etničke...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.