Tadić u Kraljevu

Izvor: RTS, 05.Okt.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Kraljevu

Boris Tadić u Kraljevu obišao obnovljene objekte i porodice koje su u prošlogodišnjem zemljotresu ostale bez krova nad glavom. Predsednik Srbije prisustovao projekciji dokumentarnog filma "Kraljevo – 11 meseci nade".

Predsednik Srbije Boris Tadić, posle obilaska aerodroma "Morava", u Kraljevu je prisustvovao projekciji dokumentarnog filma "Kraljevo – 11 meseci nade", koj i je posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obnovi grada posle prošlogodišnjeg zemljotresa.

Tadić je, potom, obišao Ulicu Dragoslava Bogavca, u kojoj su sanirane tri stambene zgrade oštećene u zemljotresu u novembru prošle godine.

U naselju Ribnica, predsednik Srbije je posetio porodice Radojice Jerotijevića i Dušanke Kostić, koje su se uselile u nove montažne kuće sagrađene sredstvima Vlade Srbije, pošto su im stare srušene u zemljotresu 3. novembra prošle godine.

U centru Kraljeva Boris Tadić se susreo sa građanima, sa kojima se zadržao u razgovoru.

Predsednik je poručio da je država, na primeru Kraljeva, pokazala da je sposobna da reaguje na organizovan način u kriznim situacijama.

Navodeći da je svestan da se građani Kraljeva suočavaju sa ekonomskim nedaćama, Tadić je rekao da država čini sve da neko od velikih investitora dođe u taj grad gde se obnavljaju industrijski giganti poput "Magnohroma".

"Nije jednostavno u ovom vremenu pronaći investitora. Verujem da smo današnjim otvaranjem aerodroma "Morava" u Lađevcima podigli šanse za to", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je prethodno obišao aerodrom "Morava" u Lađevcima, koji je sletanjem prvog civilnog aviona postao mešovita vojno-civilna vazdušna luka.

Pomoć Vlade Kraljevu

Koordinator za obnovu Kraljeva ministar Milan Marković je, uoči projekcije filma Kraljevo – 11 meseci nade, predsedniku Tadiću podneo izveštaj o razmerama pomoći koju je država uputila Kraljevu.

"Država je sa 2,3 milijarde dinara pomogla 75.000 građana u Kraljevu, koji su pretrpeli štetu u zemljotresu 3. novembra 2010, i sve to je urađeno za ovih 11 meseci", rekao je Marković.

Tokom 11 meseci obnove posledica katastrofalnog zemljotresa, više od 2,5 milijardi dinara upućeno je kao pomoć za obnovu i sanaciju štete, od kojih je Vlada Srbije obezbedila više od 90 odsto.

Marković je istakao da je Kraljevo, posle svega što je urađeno na sanaciji štete od zemljotresa, grad koji može da posluži kao model za reagovanje na iznenadne elementarne nepogode.

Vlada Srbije je, posredstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u Kraljevu izgradila 462 montažne kuće, obnovila 13.000 teže i lakše oštećenih kuća i oko 8.500 stanova.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.