Tadić traži da se preispita slučaj sudije Simeunovića

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić traži da se preispita slučaj sudije Simeunovića

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas sve nadležne institucije da preispitaju slučaj sudije Nebojše Simeunovića

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas sve nadležne institucije da preispitaju slučaj sudije Nebojše Simeunovića koji je 3. decembra 2000. godine pronađen mrtav, mesec i po nakon što je odbio da potpiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nalog za hapšenje Štrajkačkog odbora sindikata Kolubare i pojedinih političara.

"Imamo mnogo razloga da ne verujemo da je zvanični izveštaj o smrti sudije Simeunovića tačan i zbog toga apelujem na sve nadležne organe u domenu tužilaštva i pravosuđa da se iznova ispita opravdanost zvaničnog iveštaja", rekao je Tadić novinarima nakon što je položio venac na grob sudije Simenunovća na Novom groblju u Beogradu.

Tadić je rekao da je slučaj sudije Simeunovića samo jedna od nerazjašnjenih smrti iz vremena pre 5. oktobra 2000. godine i da, dok god se ti slučajevi ne razjasne, Srbija ne može biti pravna država.

Predsednik Srbije je među slučajeve nerazjašnjenih smrti naveo novinare Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i drugih koji su bili u žiži javnosti, ali i onih koji su radili u svojim lokalnim sredinama a koje je ugrozila tadašnja vlast. Tadić je rekao da se ne meša u rad nadležnih institucija, ali da kao građanin, koji je bio zaštićen zbog profesionalnog integriteta sudije Simeunovića, ima puno pravo da zahteva da se taj slučaj ponovo ispita.

"Zbog njegove profesionalne odluke bili smo zaštićeni u kritičnom momentu za Srbiju. Rudari Kolubare, Nebojša Čović i ja sve vreme tragamo za istinom o njegovoj smrti", kazao je Tadić.

Tadić je rekao da je sudija Simeunović može da posluži kao uzor svim ljudima koji štite dostojanstvo profesije i građansku hrabrost.

Na grob sudije Simeunovića venac je položio i Nebojša Čović koji je novinarima rekao da insistira da se otvori kompletna dokumentacija o smrti sudije, "i civilni i vojni dosijei".

Ceo Štrajkački odbor Kolubare je krajem septembra 2000. godine, kao i političari među kojima Boris Tadić i Nebojša Čović optuženi su za rušenje državnog poretka, ali je sudija Simeunović odbio da potpiše nalog za hapšenje i posle toga pronađen je mrtav.

Sudija Nebojša Simeunović nestao je 7. novembra 2000. a njegovo telo pronađeno je 3. decembra na obali Dunava kod hotela "Jugoslavija". Sud je tada procenio da je reč o samoubistvu, 2004. predmet je prekvalifikovan u "nestanak", a od 2006. ima oznaku državne tajne.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na skupu 5. oktobra ove godine izjavio da je sudija Simeunović izgubio život zbog toga što je odbio da potpiše nalog za hapšenje vođa štrajka u Kolubari i pojedinih političara i istakao da želi da podstakne da se taj slučaj reši.

Članovi bivšeg štrajkačkog odbora Kolubare takođe su pre nekoliko dana zatražili da se ispitaju sve okolnosti nerazjašnjene smrti sudije Simeunovića.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Tadić: Ko je ubio sudiju Simeunovića

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2010, 11:45

Predsednik Srbije pozvao je nadležne da ispitaju izveštaj o pogibiji sudije Nebojše Simeunovića, koji je 3. decembra 2000. godine pronađen mrtav...Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u utorak sve nadležne institucije da preispitaju slučaj sudije Nebojše Simeunovića, koji je 3. decembra...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.