Izvor: S media, 16.Nov.2011, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić se sastao sa Kameronom

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas u Londonu sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, na početku prve zvanične posete jednog srpskog predsednika Velikoj Britaniji.

Poseta predsednika Tadića Londonu dolazi uoči odluke Brisela o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Britanija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << spada u one članice Unije koje se protive stanovištu nekih zemalja da proces proširenja treba na neko v reme zaustaviti po prijemu Hrvatske.

Zvanični London, međutim, smatra da je za odluku da se Srbiji početkom narednog meseca da status kandidata potreban napredak u dijalogu sa Prištinom.

Očekuje se da će, pored bilateralnih odnosa, upravo ta pitanja biti tema razgovora u sedištu britanskog premijera, Dauning stritu 10, u kojima će, sa srpske strane, učestvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i vicepremijer za evropske integracije Božidar Ðelić.

U okviru razgovora na najvišem nivou u Londonu, pažnja bi trebalo, kako se očekuje, da bude posvećena i privrednoj saradnji i mogućnostima za nove britanske investicije.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a unapređenje poslovne klime moglo bi da poveća britanske investicije.

Posle susreta sa Kameronom, predsednik Srbije imaće svečani ručak koji u njegovu čast priređuje britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Nakon toga Tadić će posetiti Dom lordova (gornji dom britanskog parlamenta), gde će razgovarati sa predsedavajućom ovog tela Frensiz de Suzom.

Predsednik Srbije će tokom popodneva obići Olimpijski park zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta OI u Londonu 2012. godine Sebastijanom Kouom, čuvenim atletičarom, svetskim šampionom na 800 i 1.500 metara.

Na kraju posete predsednik Srbije će održati predavanje na Institutu za strateške studije u Londonu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.