Tadić sa Sakašvilijem o Južnom Kavkazu

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Sakašvilijem o Južnom Kavkazu

Boris Tadić svojim iskustvom može pomoći regionu Južnog Kavkaza da uspešno sprovede politiku pomirenja, jer je situacija u tom regionu slična našoj, zaključeno na sastanku Borisa Tadića i predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija u Tbilisiju.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Tbilisiju sa predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, sa kojim je zaključio da izazovi našeg regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaju mnogo sličnosti sa aktuelnom situacijom u južnokavkaskom regionu.

Boris Tadić, koji je počasni predsednik DS-a, u trodnevnoj poseti Gruziji boravio je kao počasni gost regionalnog foruma koji je po prvi put okupio predstavnike vladajućih stranaka i opozicije Jermenije, Azerbejdžana i Gruzije.

Tadić je, kako je saopšteno iz DS-a, pozvan da kao kreator politike pomirenja Zapadnog Balkana iskustvom pomogne i bude pokretač političkog procesa pomirenja u regionu Južnog Kavkaza.

Sakašvili i Tadić su zaključili da izazovi i problemi našeg regiona imaju mnogo sličnosti sa aktuelnom situacijom u južnokavkaskom regionu i da rešenja koja je Tadić primenio u našem regionu i njegovo iskustvo mogu doprineti rešavanju problema u regionu Južnog Kavkaza.

Razgovarali su i o političkom fenomenu Kosova, koje kao pravno-politički izazov postoji u mnogim regionima u svetu, uz podsećanje da su na Južnom Kavkazu ostala nerešena pitanja Nagorno Karabaha, Abhazije i Južne Osetije, pitanje hiljada izbeglica i stalna pretnja i mogućnost izbijanja rata.

Bivši predsednik Srbije je naglasio da ta politika nema alternativu, pozivajući se na uspehe koje je njegova politika pomirenja donela našem regionu.

Poseban deo razgovora posvećen je politici evrointegracija i izazovima koje ta politika stavlja pred regione Zapadnog Balkana i Južnog Kavkaza.

Govoreći o realnim evropskim perspektivama oba regiona, Tadić je još jednom naglasio da je uspešno sprovođenje politike pomirenja neophodno za uspešnu politiku integracija, ali da je tu politiku moguće sprovoditi i bez ugrožavanja nacionalnih interesa.

Podsetio je da je Srbija u vreme kada je on bio predsednik dobila status kandidata, nakon što je ispunila potrebne uslove, a da pri tom nije ugrozila svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji.

Tadić i Sakašvili su govorili i o razvoju globalne situacije u domenu energetike i zaključili da su regioni Zapadnog Balkana i Južnog Kavkaza prostori od strateškog značaja za izgradnju i modernizaciju novih transportnih koridora kao što su Južni tok, Transjadranski i Transanadolski gasovod.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.