Tadić s predstavnicima Srba

Izvor: S media, 24.Nov.2010, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić s predstavnicima Srba

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se večeras u Zagrebu s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, sa kojima je razgovarao o pitanjima od značaja za Srbe u toj zemlji.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i saborski poslanik Milorad Pupovac izjavio je Tanjugu posle sastanka u prostorijama srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", da su razgovarali "praktično o svim temama relevantnim za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << položaj Srba u Hrvatskoj - obrazovanju, nestalima, izbeglicama, o mogućnostima zapošljavanja, mogućnostima pomoći u zapošljavanju u povratničkim sredinama i načinu na koji bi Vlada Srbije mogla pomoći institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj".

Agencije o Tadićevoj poseti

Hrvatska za kvalitetnu saradnju sa Srbijom

Zagreb okićen srpskim zastavama

Pored Pupovca, na sastanku su učestvovali hrvatski vicepremijer Slobodan Uzelac, poslanici Mile Horvat i Ratko Gajica, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, predsednik Prosvjete Čedomir Višnjić i generalni sekretar Rade Dragojević, Marica Šeatović u ime udruženja nestalih Srba koje se sad formira, kao i drugi vidjeniji Srbi.

Na pitanje da li raspored i sadržaj Tadićeve posete ukazuje na to da je problemu srpske zajednice dat velik značaj i prostor, Pupovac je odgovorio "apsolutno".

Sastanak s predstavnicima Srba u Hrvatskoj dobio je isti rang kao i s hrvatskim državnim vrhom, a teme su iste kao što su bile na dnevnom redu u razgovorima s državnim vrhom, samo što su dodatno proširene na specifične stvari, rekao je Pupovac.

Prema rečima Stanimirovića, predsednik Tadić se, tokom sastanka, dotakao širokog spektra tema - od privrednog ulaganja Srbije u Hrvatsku, koje nije dovoljno, preko srpskih civilnih žrtava rata, pitanja dvopismenosti, koju treba uvoditi, pa do pitanja podrške našim institucijama.

Razgovarali smo o načinu na koji treba rešavati odredjena pitanja i kako da nam predsednik Tadić pomogne u njihovom rešavanju, rekao je Crnogorac, ocenivši sastanak dobrim.

Pre sastanka u "Prosvjeti", Tadić se u Zagrebu, gde je danas započeo dvodnevnu zvaničnu posetu, sastao s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i šefom Sabora Lukom Bebićem.

Tadić i Josipović sutra će učestvovati u radu privrednog foruma Srbije i Hrvatske, obilaziti povratnička područja i posetiti manastir Krupa, u severnoj Dalmaciji.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.