Tadić razgovarao sa Ketrin Ešton

Izvor: Politika, 22.Sep.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić razgovarao sa Ketrin Ešton

NJUJORK – Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Njujorku sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i tom prilikom ponovio stavove Srbije da se ne prihvataju pokušaji nasilne promene realnosti na Kosovu i Metohiji, ali da Beograd ostaje privržen dijalogu kroz koji se mogu rešavati problemi Srba i Albanaca.

Tadić je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavi za Tanjug, istakao da je situacija na KiM sada lošija nego pre letošnjih jednostranih akcija Prištine i angažovanja specijalne jedinice Rosu.

„Oni koji su planirali akciju su pošli od pogrešnih pretpostavki, da će Srbija šta god da se dešava na KiM, prihvatiti različita rešenja zbog toga što želi da dostigne status kandidata (za članstvo u EU) i da otvori datum za pregovore”, rekao je Tadić.

„To prosto nije tako. Mi imamo naše principe i potpuno jasno definisane stavove vezane za proceš dijaloga povodom Kosova i Metohije i u tom smislu se stvari nisu promenile ni nakon razgovora sa Ketrin Ešton”, rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je sa Eštonovom imao otvoren i težak razgovor, i da je još jednom ponovio da Srbija ne priznaje i da neće priznati nezavisnost KiM.

„Međutim, Srbija treba da učestvuje u dijalogu i to je moj jasno iskazan stav. Samo kroz dijalog možemo rešavati probleme ljudi koji žive na KiM, Srba i Albanaca, ali možemo braniti i naše legitimne državne interese na KiMâ€Â, dodao je predsednik Srbije.

On je upozorio, da bi u suprotnom, došli u situaciju da ponovo budemo izolovani po tom međunarodnom pitanju.

„Došli bismo u situaciju da ponovo budemo u teškim okolnostima, i da zbog ekonomske krize koja se pomalja, u teškim okolnostima rešavamo taj problem. Dakle, moramo da učestvujemo u dijalogu, ali moramo da iskažemo i jasno svoje principe vezane za dijalog”, naglasio je Tadić.

On je kazao i da je visoku predstavnicu EU upoznao sa stavom da Beograd u nastavku dijaloga sa Prištinom želi da rešava pitanje carina i da nije tačno da je prihvatanjem rešenja za pečat prihvaćeno rešenje kuda idu sredstva od carina, ko na administrativnim prelazima obavlja carinske poslove i na koji način se oni regulišu.

„Sve to treba da bude tema dijaloga. Videćemo kakva će biti reakcija EU na tu temu, sad će uslediti konsultacije u EU, ali mi od naše pozicije nismo odstupili”, istakao je predsednik Srbije.

Tadić u Njujorku učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

On će na marginama imati niz bilateralnih susreta sa svetskim državnicima.

Danas će razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki- munom i generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, kao i mađarskim predsednikom Palom Šmitom.

Predviđen je i Tadićev susret sa šefom estonske države Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Predsednik Srbije će se sutra obratiti Generalnoj skupštini.

Tanjug

objavljeno: 22.09.2011.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.