Tadić nezadovoljan jednim resorom

Izvor: Danas, 29.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić nezadovoljan jednim resorom

Beograd - Razlog zbog kojeg je stranka Borisa Tadića odlučila da ne bude deo buduće vlasti u Vojvodini nalazi se u nezadovoljstvu brojem resora koje je dobila u pregovorima o rekonstrukciji vlasti sa Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno, SDS je tražila resor više, ali to nije naišlo na odobravanje koalicionih partnera. Međutim, kako tvrde Danasovi sagovornici, dobro upoznati sa tokom pregovora o rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vlasti, DS i LSV će najverovatnije na kraju izaći u susret zahtevima stranke Borisa Tadića, ali na štetu Saveza vojvođanskih Mađara. Planirano je da se resori, koje su zauzimali funkcioneri SVM u aktuelnom sastavu Pokrajinske vlade, dodele SDS, čime bi se praktično stranka Ištvana Pastora isključila iz vlasti. SDS je u aktuelnim pregovorima dobila samo jedan resor - energetike i mineralnih sirovina.

Šandor Egereši, potpredsednik SVM, za Danas kaže da će njegova stranka podržati rekonstrukciju vojvođanske vlade, ukoliko SVM, kao i do sada, bude imao potpredsednika vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

„Videćemo kako će izgledati rekonstrukcija. Ne očekujem velike promene u vladi. Naš cilj je bio i ostao da zadržimo svoje pozicije, odnosno da imamo mesto potpredsednika koji obavlja i funkciju pokrajinskog sekretara. Iako nismo bili uključeni u pregovore o rekonstrukciji, ne očekujemo da ćemo biti izbačeni iz vlasti jer smo u proteklih 14 godina bili pouzdan partner“, ističe Egereši.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je za Danas da očekuje da će rekonstruisanu Vladu Vojvodinu podržati 71 odbornik, odnosno DS, LSV, SDS i SVM.

„U narednih par dana će biti rekonstruisana Vlada Vojvodine“, kratko je prokomentarisao Pajtić za naš list.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže za Danas da su predstavnici Tadićeve stranke, koji su učestvovali u pregovorima o rekonstrukciji vlasti, unapred obavestili da će saopštiti javnosti da neće da budu deo budućeg sastava Vlade Vojvodine.

„Nisam iznenađen. To je njihovo legitimno pravo“, rekao je Kostreš.

Upitan da li je razlog za takvu odluku nezadovoljstvo brojem dobijenih resora, Kostreš je rekao da smatra da je ponuda za SDS bila korektna.

Socijaldemokratska stranka saopštila je juče da neće ući u rekonstruisanu Vladu Vojvodine jer, kako ocenjuje, nema garancija da će u upravljanju Pokrajinom doći do suštinskih promena. SDS napominje da je u pregovore o rekonstrukciji vlade ušla sa ciljem da se što pre krene sa rešavanjem političke krize i problema građana Pokrajine, ali da njihovi sagovornici nisu pregovarali o tim pitanjima.

„Umesto razgovora o tome na koji način što efikasnije možemo rešiti političku i ekonomsku krizu, podići životni standard građana, podići zaposlenost i investicije i razjasniti sumnje vezane za zloupotrebe u Fondu za kapitalna ulaganja i razloge za stečaj Razvojne banke Vojvodine, druga strana je tokom pregovora razgovarala gotovo isključivo o raspodeli funkcija i zadržavanju vlasti“, ističu u SDS.

U saopštenju se dodaje da način na koji je Demokratska stranka vodila pregovore svedoči o tome da ta stranka „nažalost, suštinski nije promenila pristup politici, koji je uvek umanjivao vrednost i njenih značajnih ostvarenja u prošlosti“.

„Zbog takve politike i neslaganja sa uspostavljenim vrednosnim poretkom smo i napustili tu stranku“, podsećaju u SDS i dodaju da se u međuvremenu DS suočava i sa unutrašnjim konfliktima i nekonsolidovanošću, zbog čega često tokom pregovora „nismo znali koji je zvanični stav te stranke i ko ga zastupa“.

Većina bez SVM

Vlada Vojvodine ima 12 članova. Od 11 pokrajinskih sekretara, DS sada ima osam, LSV dva, a SVM jedan. DS, LSV i SDS i bez SVM imaju većinu. DS ima 48 poslanika, LSV 10 i NDS četiri, što je u zbiru 62, a ukupan broj poslanika u pokrajinskom parlamentu je 120.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Tadić nezadovoljan jednim resorom

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2014, 09:39

Razlog zbog kojeg je stranka Borisa Tadića odlučila da ne bude deo buduće vlasti u Vojvodini nalazi se u nezadovoljstvu brojem resora koje je dobila u pregovorima o rekonstrukciji vlasti sa Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, prenosi Danas...Kako je rečeno tom listu, SDS je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.